Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene mine bestemme hvem jeg skal være sammen med?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Kan foreldrene bestemme hvem jeg skal vara med og om jeg kan har kjæreste eller ikkje

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Ettersom du spør hva som er lov og ikke, tenker jeg det kan være greit å referere litt fra hva som står i barneloven. Det er denne loven som gjelder når det er snakk om hva foreldre har rett og plikt til.

I barnelovens § 30 står det at foreldrene dine har en rett og plikt til å ta avgjørelser for deg i personlige spørsmål helt frem til du fyller 18 år. Men dette betyr ikke at de skal diktere alt du gjør og at de kan sette like strenge grenser for deg som man gjør for mindre barn. "Foreldreansvaret skal utøves ut fra barnets interesser og behov", står det i loven. 

Ifølge barneloven § 31 har du rett til å være med på avgjørelser som gjelder deg. Og ting som venner og kjæreste gjelder i aller høyeste grad deg! Det står videre at det skal legges stor vekt på hva barn som er 12 år og eldre mener. Men vi må huske på at stor vekt ikke er det samme som avgjørende vekt - du har altså ikke siste ord i saken, men du har rett til å bli hørt, og ditt syn skal med når avgjørelser som gjelder deg, tas.

Etter barneloven § 33 skal foreldrene dine gi deg stadig større selvråderett med alderen og frem til du blir myndig. Det innebærer at du skal få mer frihet til å ta egne valg, og konsekvensene av dem, jo nærmere du kommer 18 års alderen. Jeg ser at du er 16 år gammel. Når du er 16 år er du i høyeste grad stor nok til å få bestemme selv hvem du vil være sammen med. Det sosiale livet til en ungdom er svært viktig for ungdommens trivsel og helse. Du bør selv få lov til å styre ditt sosiale liv, med mindre de du er sammen med på noen måte er til skade for deg. 

Jeg ønsker deg lykke til. Vis gjerne foreldrene dine svaret mitt her til deg, så har dere starten på en prat om tema, hvis det er behov. Jeg legger også ved et par artikler som handler om det du tar opp. Les dem gjerne!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Får du lov til å ha kjæreste?

To som holder hender (colourbox.com)

De fleste unge i Norge har lov å ha kjæreste. Det er imidlertid mange unge som opplever at familien eller miljøet setter begrensninger når det kommer til det å ha kjæreste.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

- Jeg har en venn som har veldig strenge foreldre

Mor og datter krangler (colourbox.com)

Jeg har ei venninne på 15 år med veldig strenge foreldre. Hun vill ikke snakke om det med så mange så jeg er glad for at hun snakker med meg om dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett