Hopp til hovedinnholdet

Vil flytte hjemmefra så fort som mulig

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg går siste året på ungdomsskolen nå og vil gjerne flytte inn til byen nærmere skole og vekk fra moren min og stefaren min. Problemet er jeg aner ikke hvordan man gjør det og hvor jeg skal få penger fra eller ha nok til å kjøpe alt jeg trenger. Jeg vet bare at jeg har alltid hatt lyst til å flytte tidligst mulig for det har aldri vært et bra miljø hjemme. Moren min er imot alt og stefaren min er helt enig i at det blir bedre for meg med hybel og at jeg kommer til å trives bedre der enn det jeg gjør hjemme, har ikke god forhold med moren min i det hele tatt og det har bare alltid vært sånn. Jeg lurer også på om det allerde hadde gått an å flytte når sommeren starter.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det høres ikke ut som det er lett hjemme hos deg for tiden, dersom du og moren din har et så vanskelig forhold at du har lyst til å flytte ut allerede nå.

Du spør om hva som skal til for å kunne flytte ut alene når du er ferdig med ungdomsskolen. Det første som må på plass er at du får din mors tillatelse til å flytte. Det er nemlig foreldre som har ansvaret for sine barn fram til de er myndige. Dette vil si at mamma har det juridiske, økonomiske og medisinske ansvaret for deg fram til du er myndig (18 år). Det innebærer at du må ha samtykke fra mamma for å flytte hjemmefra. En av grunnene til at foreldre må samtykke er at du ikke kan ta opp lån eller skrive under på en husleiekontrakt selv. Så mamma må ta ansvar for sånne ting hvis dette skal kunne gå.

Det er selvsagt fullt mulig for deg å bli enig med henne om å bo på hybel - eller hos en vertsfamilie, eller andre kjente/slektninger - nærmere byen hvis dere er enige om at dette er en god løsning, og hvis dere lager gode avtaler slik at det er tydelig for både mamma og deg (og stefar) hvordan dette skal foregå. Hvis det skulle vise seg at du flytter ut (kanskje bare for en periode?) vil det fortsatt være mamma som har det lovmessige ansvaret for deg. Hun har plikt til å forsørge deg selv om du flytter ut.

Hvis du skal gå på videregående skole og bo alene, kan du ha krav på en del stipender og lån fra Lånekassen, og du kan ha krav på bostøtte. Sjekk i så fall denne artikkelen  for mer informasjon og om hvor du skal ta kontakt og søke. 

Jeg håper dette var til hjelp. Uansett om du skal flytte eller om du skal bli boende hos mamma og stefaren din til du har fylt 18 så er det lurt å investere i et godt forhold med god kommunikasjon mellom dere. Jeg ønsker deg lykke til- uansett hvor du ender opp med å bo. Det er uansett bra at du sier ifra når noe ikke er OK hjemme!

 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer

Kan foreldrene dine nekte deg å flytte for å gå på skole?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du ønsker å gå på en linje de bare har på en videregående som ligger for langt unna? Kan foreldrene dine da nekte deg å flytte dersom de ikke vil at du skal det?

Les mer

Tips til deg som bor hjemmefra og går på VGS

Bilde av jente som holder ei skei og tenker seg om. (www.colourbox.com)

Synes du det er vanskelig med økonomien eller det sosiale når du bor på hybel? Vi har noen tips til deg som kan hjelpe.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra