Hopp til hovedinnholdet

Jeg ønsker å slutte å bruke hijab, men mamma sier NEI.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente 15 år og bruker hijab. Jeg har tenkt å ta av hijaben, men mamma sa NEI til det, og jeg er redd pappa kommer til å bli enda surere enn mamma! Hun sa at hun vil sende meg til hjemmelandet hvis jeg tar den av. Ifølge henne for å lære religionen MER. Hun respekterer meg, men hun sier nei til det. "Du kom til å ta av deg hijaben, og etter vært kommer du til å gå med klær som viser kroppen, og så kommer du til å ligge med gutter" det er det hun sier til meg. Selv uten foreldrene mine er jeg fast i religionen min. Jeg veit hun ikke kan gjøre meg noe hvis jeg tar den av, men i islam, må man respektere foreldre og jeg er redd de vil ikke ha meg som datter lenger. Jeg vill ikke bli skylt fra dem (pga barnevlærne), og jeg er redd jeg sier det til helsesøster så ringer hun barnevlærne. finnes det andre løsninger? Men i så fall hva skal jeg si til dem??? Jeg føler at jeg blir styrt for mye...Men når jeg sa det til dem så sa de vi er foreldrene dine vi har rett til det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du er 15 år og kan velge fritt om du vil bruke hijab eller ikke. Forstår at det er vanskelig å ta den av når moren din truer deg. 

Prøv å snakke med pappaen din og mammaen din sammen om at du vil slutte å bruke hijab. Fortell gjerne foreldrene dine hvorfor du ønsker å slippe og bruke hijab.

Du har rett til å bli et selvstendig individ som skal ta egne valg og ha egne meninger. Det er det som forventes av deg i samfunnet når du blir voksen. Har du veldig strenge grenser som settes av andre kan det være vanskelig å bli selvstendig. 

Du kan snakke med helsesøster om hvordan du har det. At det er krangel om grenser mellom foreldre og ungdommer er ikke uvanlig. Men det er slitsomt og noen ganger setter foreldre alt for strenge grenser.

Ungdommer skal ta selvstendige valg og da kan usikre foreldre bli redde fordi de føler at de mister litt av kontrollen over ungdommen sin. Det at moren din truer deg og sier at hun vil sende deg til hjemlandet er ikke greit. Det å true deg med det er et overgrep og krenker dine grenser. 

Jeg tenker at det er lurt at du snakker med noen du stoler på. Du kan snakke med helsesøster på skolen din. Er det en fare for at du blir sendt til hjemlandet uten at din vilje så er det fint om du snakker med helsesøster, en lærer eller andre du stoler på.  

Ut fra det du skriver selv virker det som du ikke opplevde trusselen fra moren din som reell. Men det er lurt å snakke med noen som kan gi deg hjelp om det blir flere trusler fra moren din eller at familien din tvinger deg til å bruke hijab. Du kan selv ta kontakt med barnevernet eller familievernet i kommunen du bor i og du kan ringe alarmtelefonen og snakke med noen der om det blir krise hjemme. Alarmtelefonen tlf. 116 111.

Ønsker deg lykke til.

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

De fleste ønsker å ha det trivelig og fint hjemme, men hvordan skal du og de voksne finne løsningen på uenigheter?

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Hovedoppgaven til barnevernet er å gi barn, unge og familier hjelp og støtte i vanskelige situasjoner. Det er foreldrene som har ansvaret for å gi barna sine omsorg. Dersom foreldrene ikke strekker til, kan barnevernet bidra til å sikre barn og unge omsorg, trygghet og mulighet til utvikling.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for deg som har det vanskelig hjemme.

Les mer

Retten til religionsfrihet

Jente føler seg fri (colourbox.com)

Du har rett til å velge selv om du vil ha en religion eller ikke, hva du vil tro på, og hvordan du vil utøve religionen din.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Religionsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om religionsfrihet