Hopp til hovedinnholdet

Pappa er mye sur. Hva skal jeg gjøre?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei.Jeg har skillte foreldre. Bor 80% hos pappa. Jeg elsker å være hos pappa. Han er skjempe snill, men når han blir sur er han verdens slemeste. Han begynner å skrike oppi øret mitt. Før begynnte jeg og grine, men nå er jeg vant til det. Han blir bare plutselig sur. Han kan bli sur hvis jeg bare glemmer å tørke av bordet eller griser litt og det faller på bakken. Pleier å tørke det opp så ingen skade skjedd. Når han blir sur sier han at jeg kan dra til mamma, og jeg hater å være hos mamma. Ikke at hun er slem , men er ingentin å gjøre der. Hva skal jeg gjøre ? Er lei av at han skal bli sur for hver eneste ting. Når jeg spør om penger og bli han sur, HAR støvsuget opp til flere ganger i uken og får ikke en dritt tilbake. Alle på skolen kan gå på butikke og kjøpe npe godt , mens jeg må gå rettt hjem for jeg har aldri penger eller så kan pappa bli sur hvis jeg ikke kommer hjem til rett tid .Alt må gjøres på hans måte ellers blir det et rent helvete. Takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Fint at du skriver til oss med spørsmål du lurer på. Du skriver at du har en far som er kjempesnill, men som blir både sur og sint av mange ting. Noen ganger sier han at du kan dra til mammaen din. Det virker det som du synes er urimelig oppførsel fra pappaen din.


Jeg kan godt forstå at du synes det er både leit og frustrerende at pappaen din som er så snill plutselig snur om og blir "verdens slemmeste". Når du opplever han slik kan du lett bli litt usikker på hva han egentlig tenker og mener.

Mange unge opplever vanskelige foreldre. Det å få kjeft ofte, gjør at man kan bli veldig lei seg og da kan livet bli vanskelig. Noen ganger oppleves det å få kjeft som veldig urettferdig. Foreldre er som andre, de kan ha gode sider og dårlige sider. Noen ganger blir man sint uten å mene det. Andre ganger er det en grunn for at vi blir sinte. Det å bli litt sint av og til er normalt, men hvis noen blir veldig sinte, og/eller veldig ofte sinte, kan dette gjøre at man blir redd eller usikker. Kanskje du kan fortelle faren din hva du føler når han blir sint og sur? Det å forklare han hva dette gjør med deg, kan være med på at han forstår hvordan han påvirker deg på en negativ måte. Det er ikke sikkert han tenker så mye på effekten av sinnet og surheten sin overfor deg???

Tenker du at det blir for vanskelig kan du få hjelp og råd hos helsesøster på skolen. Snakk gjerne med helsesøster og forklar situasjonen din. Om du vil kan nok også få helsesøster til å snakke med pappaen din, men dette bestemmer du selv.

Jeg tror også at det kan være lurt at dere snakker sammen om hvilke forventninger dere har til hverandre. Jo eldre du blir, jo flere forventninger kan pappaen din stille til deg. Du på din side kan stille forventninger til pappaen din om at du får lov til flere ting og får være mer selvstendig. Hvis man har ulike forventninger til hverandre, eller ikke har snakket om disse; kan det fort bli trøbbel!

Kan dere lage en avtale med regler om hvordan dere skal ha det i huset? En regel kan være at man ikke har lov å skrike til hverandre eller at du må være ferdig med leksene innen et viss klokkeslett? Dere kan også lage en avtale om hva slags oppgaver du skal ha i huset slik at du kan tjene noen lommepenger. Det høres ut som du og pappaen din trenger noen felles kjøreregler som dere begge er enige om ;-)

Jeg legger ved noen artikler i forhold til det å ha foreldre som ikke forstår. Kanskje finner du noen tips som kan hjelpe?

Riktig lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie