Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på hvorfor han hele tiden er sur? Og er det noe som kan gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Pappaen min er nesten hele tiden sur! Han klager på neste alt hele tiden, og ofte til mamma! Han greier ikke å være bli en hel dag. Han kan enten ignorere oss i familien fullstendig, skrike og rope til oss og legge all skylden på oss. Jeg har lagt merke til at pappa er sånn i det siste, og jeg tror det sliter på mamma! Jeg er veldig redd for at di skal skille sei noe jeg absolutt ikke vil di skal gjøre! Det er ofte han ikke er hjemme også! Er det mulig han er utro da?! Viss han er hjemme ser han som oftest på TV eller sover! I dag hadde jeg og pappa en skikkelig stor krangel! Den ente med at jeg ble sikkelig sur og lei meg og snakka ikkje med han etter det! Jeg forventer han skal si Unskyld, men jeg har aldri hørt han si det i hele sitt liv! Mamma ble veldig sur på han også og det ente helt til slutt med at jeg og mamma gikk og la oss klokka 9 på kvelden. Jeg lurer på hvorfor han hele tiden er sur?! Og er det noe som kan gjøre? Og tror du at de kommer til å skille seg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er vanskelig å svare på om hvorfor han er så sur og om foreldrene dine kommer til å skille seg. Jeg kan heller ikke svare på om din far er utro. 
Det er slitsomt hvis ens far er sur hele tiden, og det er tungt når man krangler.  Hvis man er sur, oppfarende, ignorerende og skylder på alle andre kan det være at han strever med noe. Ett spørsmål er hvor lenge han har vært sånn. 
Du kan snakke med din mor om hvordan dere har det hjemme, hva du tenker og føler om situasjonen dere er i. Forklar henne hvordan du opplever det. Kanskje kan du vise henne utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her? Da slipper du å si så mye.
Kanskje kan du be henne søke hjelp på Familievernkontoret? Her finner du ditt nærmeste familievernkontor
Du kan snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Da får du en fagperson som kan hjelpe deg med alle tankene og følelsene du har. Når man snakker med en fagperson, får gode spørsmål og innspill, kan det gjøre at en forstår mer av både seg selv og den situasjonen man er i, både hva du kan gjøre og hva du ikke kan gjøre. 
Snakk med din mor og snakk med helsesøster. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie