Hopp til hovedinnholdet

20-åring ønsker å flytte hjemmefra pga dårlig forhold til far.

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en ung kar på 20. Som sagt så er jeg fortsatt ung, men jeg føler meg mentalt gammel nok til å klare meg selv, jeg trives ikke hjemme i det heletatt og sliter ofte med min far. Han har en tendens til å bare klikke over ingenting og legge masse skyld i mine hender, min mor er enig på at han kan ikke bli snakket til siden da blir han bare enda mer offensiv og sur. Jeg merker stadig bort at jeg føler meg stresset til grensen hvor jeg blir psykisk utslitt og deprimert av dette, jeg vet ikke hvorfor det må være slik og jeg ønsker aldri at ting skal bli slikt. Men det skjer bare oftere og oftere at jeg legger skylden på meg selv. Hva slags muligheter har jeg for å flytte ut? Jeg ønsker jo veldig å jobbe og har søkt ganske lenge, men det er så lite jobber for folk som ikke har fullført enten universitet eller yrkesfaglige linjer. Og jeg føler meg ekstremt presset til å komme meg ut for meg selv. Jeg starter på universitet august i år, og er en veldig flink student. Takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Hei og takk for at du skriver til oss.

Det høres ikke ut til å være særlig hyggelig for noen av dere hjemme hos dere. Myndighetsalderen i Norge er 18 år. Når du har fylt 18 år bestemmer du helt over deg sjøl og ditt eget liv. Nå er det ganske vanlig å bo hjemme til en ferdig med videregående  som 18-19-20-åring. I den tida er en som oftest avhengig av foreldrene økonomisk også. Det er derfor rimelig at en må forholde seg til noen regler så lenge en er i denne situasjonen.

Du er 20 år gammel og bestemmer sjøl hvor du vil bo. Du kan flytte fra foreldrene akkurat når du vil. Som student har de fleste rett til studielån/stipend. Du må søke Lånekassen om dette. Dette kan du få hjelp til på studiestedet ditt. Dersom du bor i en større by er det vanlig at husleia er såpass høy at studenter må jobbe ved siden av studiet og/eller jobbe det meste av sommerferien for å greie seg økonomisk. På mindre steder er det enklere å greie seg på stuedielån/stipend og jobbe mindre i tillegg til studiet.

Dersom du ikke kan søke studielån/stipend kan du oppsøke nav og søke om hjelp der. De kan veilede deg og hjelpe deg med hvilke andre muligheter du har til å bli økonomisk sjølstendig.

Lykke til!

Hilsen

familieterapeuten

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra