Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg si fra til noen om ulovlige kjæledyr i kollektivet? 

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei Jeg bor i et kollektiv der det står i alles kontrakter at det ikke er tillatt med husdyr. For noen måneder siden flyttet det inn en person med diverse reptiler. Utleieren vår vet om det og har tillatt det. Nå nylig fikk jeg vite at slangen tilhører en art som ikke er lovlig i Norge. Kan jeg si ifra om dette til noen, evt tipse noen om at han har denne slangen? Synes det er ubehagelig og liker ikke at det er "ulovlige dyr" der jeg bor. På forhånd takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Slik jeg leser henvendelsen din, virker du å være mest opptatt av om du kan si fra til noen om slangen. En annen sak er om den personen som har reptilene bryter avtalen som gjelder for kollektivet. Det må du i så fall ta opp med ham eller utleier. Du finner noen tips om det i artiklene under. 

Når det gjelder slangen, så er det forbudt å innføre, omsette og holde eksotiske pattedyr, reptiler og amfibier. Noen slike dyr er likevel tillatt. Du finner oversikt over hvilke her

Mattilsynet, politiet og tollvesenet beslaglegger ulovlige eksotiske dyr. I de fleste tilfellene blir dyrene avlivet. 

Du kan ta kontakt med Mattilsynet eller politiet dersom du lurer på om slangen i leiligheten du bor i er lovlig eller ikke. Dersom den er ulovlig, kan personen som holder den straffes med bøter eller fengsel inntil 1 år eller begge deler. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan tar du opp ting med utleier?

En vask som lekker. (foto: ung.no)

Hva gjør du når møblene er ødelagte eller toalettet er tett i boligen du leier? Her får du tips om hvordan du kan ta opp ting med utleier.

Les mer

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer

Vil du bo i kollektiv?

Bo i kollektiv (colourbox.com)

Å bo i kollektiv er fint for deg som ikke vil bo alene, som vil spare penger og ha det sosialt. Men tenk gjennom dette før du velger hvem du skal bo med.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett