Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 16 år og må dele rom med lillebroren min på 13 år. Jeg liker å være for meg selv. 

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Jeg bor med en familie på 5. Jeg har to brødre, hvor han ene er 13 og han andre er 17, snart 18. Han elste broen min har eget rom, mens jeg må dele rom med lillebroren min. Det er jo ille nok i seg selv, men i tillegg så tisser han på seg. Og ja han er 13. Så ofte stinker det på rommet, og han slenger ofte mye rot der. Alt er så trangt liksom. Viss jeg klager til pappa, og spør om å få rom i kjelleren der hvor vi har et rom der hvor broren min på 17 lagrer ting han ikke har plass til på rommet sitt, så blir pappa sur og sier det er vanlig at barn deler rom. Ja, det stemmer når man er under 10 år. Jeg kan ikke ha besøk av folk fordi det lukter tiss der og broren min er ofte inne der. Jeg er også en person som liker å holde meg for meg selv, det går ikke akkurat. Det værste av alt er at jeg ikke kan runke, så det får jeg bare gjort to ganger i måneden. Jeg kan jo ikke akkurat gå å si det til pappa heller, hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så fint at du skriver til ung.no!

Jeg forstår at du føler situasjonen vanskelig, slik du beskriver den.

Det er ikke urimelig å ha forventninger om å kunne ha sitt eget rom når man er 16 år.

Det er helt naturlig at du føler behov for ha et privatliv og kunne være for deg selv eller ha med venner på rommet.

Jeg tenker at lillebroren din på 13 også kunne ønske å ha et rom for seg selv? Han har jo også behov for litt privatliv.

Du sier at du bor med en familie på 5. Er det mulig for deg å snakke med moren din om situasjonen, slik at dere kunne ha funnet en god løsning for alle parter?

Kan du snakke med storebroren din, og høre om han støtter deg, slik at dere begge kan ta en prat med faren deres?

Dersom storebroren din kunne finne en annen lagerplass for sakene sine, så kunne dere brødre få deres egne rom.

Hva om dere alle 3 snakket sammen og ble enige om å foreslå for foreldrene deres at dere kan hjelpe til med å flytte og rydde, dersom faren deres synes det blir mye strev?

Dersom dere er litt løsningsorienterte og tenker ut hvordan dere kan samarbeide om dette, og komme med gode løsninger, kan det være lettere å få med faren din på tanken?

Om du ikke lykkes med dette, synes jeg du kan ta en prat med helsesøster om hvordan du opplever situasjonen. Kanskje kan du få noen tips eller litt hjelp fra henne. Hun er vant til å snakke med ungdommer som strever med ulike utfordringer de har med foreldrene sine.

Om broren din ikke får god hjelp med tissingen på natten, kan helsesøster også bidra til at han får god hjelp med dette.

Jeg legger ved noen artikler du også kan lese.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Har du søsken med funksjonsnedsettelse?

venner (colourbox.com)

Det er mange sider ved det å være søsken til en som har funksjonsnedsettelse. Mange positive og noen litt tunge.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie