Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror foreldrene mine kommer til å skilles....

Jente 20 år
 

Spørsmål

Kort fortalt: familie på 5. Meg, storebror, lillesøster, mamma og pappa. Storebroren min har flytta ut og har stiftet familie. Mamma og pappa krangler mye, egentlig alltid gjort. Jeg er den eneste som merker hvor ille det er. De kommer nå mest sannsynlig til å gå fra hverandre. Dette er utrolig trist. Jeg flytter også ut med kjæresten om 1 mnd. Jeg er bekymret for lillesøstra mi. Ho sliter en del fra før av, og jeg vet hvor mye det betyr for henne at de er sammen. Hun vet jo ikke hvor mye de krangler og alt som er, fordi de prøver å holde henne vekk fra ting. Jeg blir irritert og lei meg fordi de ikke prøver hardere. Hva skal jeg gjøre? Vet lillesøstra mi kommer til å bli knust. Hva skal vi gjøre når vi skal ferier ting. Bursdager, jul? Plis kom med noen tips. Takler ikke dette mer. Takler ikke tanken på hvordan søstra mi, mamma og pappa vil ha det den neste tiden. Tror jeg og storebroren min er de som kan klare dette best.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Du skriver at du bor sammen med mor, far og lillesøster. Foreldrene dine krangler mye, og du er bekymret for hvordan det skal gå med lillesøster og foreldrene dine når du nå skal flytte ut.

Du mener at du er den eneste som merker hvor ille det står til mellom foreldrene dine, og du tror de kommer til å gå fra hverandre. Foreldrene dine forsøker å holde kranglingen unna lillesøster, og siden hun sliter endel fra før er du bekymret for hva som kan skje om foreldrene dine går fra hverandre.

Først vil jeg fortelle deg at jeg er helt sikker på at lillesøsteren din vet akkurat hvordan det står til. Du skriver at foreldrene dine alltid har kranglet, men at de har holdt det utenfor søsteren din. Uansett hvor mye foreldrene forsøker å skjule krangling og dårlig stemning vet barna det. Barn er utrolig flinke på å føle stemninger, og de hører mye mer enn man tror når de har lagt seg og man tror de sover. Kanskje det er grunnen til at søsteren din har slitt endel?

Du synes foreldrene dine burde prøve hardere. Vet du om de har gjort noe aktivt for å få det bedre sammen? Det går an å søke hjelp utenfra. Familievenkontorene rundt om i kommunene har samtaler med par som sliter og familiene deres. Kanskje det kan være noe for foreldrene dine?

Jeg synes du bør sette deg ned å snakke ordentlig med de om bekymringene dine. Kanskje det ikke er så ille som du tror? Kanskje de ikke har tenkt til å gå fra hverandre, men har kommet inn i en ond sirkel med krangling? Kanskje du kan komme med forslag til hvordan de kan få det bedre i forholdet sitt? Du finner ditt nærmeste familievernkontor på www.bufetat.no. Print ut informasjon om familievernkontoret og gi dette til foreldrene dine.

Noen ganger kan ikke forhold reddes, og noen ganger er det ikke det beste for barna at foreldrene holder sammen. Om foreldrene alltid krangler, er ikke det bra for barn. Da vil barna ha en utrygg oppvekst, noe som går utover både psykisk helse, skolehverdag og sosialt liv. 

Videre er du bekymret for ferier, bursdager og jul. Noen foreldre klarer å være venner og samarbeide etter et brudd, andre ikke. I de beste tilfellene klarer de faktisk å feire jul og bursdager sammen. I feriene pleier man å dele ferieukene mellom barna. Jeg synes ikke du skal bruke så mye energi på å bekymre deg over dette. Det er ikke sikkert det kommer til å skje, og uansett er det ikke sikkert det blir noe problem når den dagen eventuelt kommer. 

Jeg håper det ordner seg for dere!

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie