Hopp til hovedinnholdet

Er det normalt at ting er tøffere å håndtere så lenge etter?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Når jeg var 4-5 år så døde mormoren min, jeg har ikke tenkt noe på det før men nå er det nesten det eneste jeg tenker på... jeg skjønner ikke hvorfor jeg bare kan la det gå, fordi jeg husker ikke så mye om henne, og det jeg jo nesten 9 år siden... det eneste jeg husker er den dagen henne døde. Jeg husker ikke så mye, men jeg husker at jeg skulle ned å spørre om henne ville ha frokost men hun svarte ikke, og døra til legliheten var låst. Jeg tror jg gikk opp og henta mamma og etter det husker jeg bare at onkel kom og at de drev å snakka med noen i telefonen og at jg fikk lov til å se henne en aller siste gang før likbilen tok henne med. Er det normalt at ting er tøffere og håndtere så lenge etter man har mistet noen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no.

Det høres tøft ut og jeg forstår at disse tankene og minnene oppleves som veldig vanskelig og vondt for deg.

Jeg synes du skal snakke med foreldrene dine om hva du tenker på og fortell også om hva du husker og hvordan disse tankene plager deg nå. De kan hjelpe deg med å fylle inn hvem mormoren din var da hun levde. Det tror jeg vil være veldig godt for deg.

Sorg har mange ulike former og vi sørger på hver vår måte når vi mister nære og kjære. Du var bare en liten jente da mormor gikk bort, så det er ikke så rart at du husker såpass lite. Samtidig er du nå i en alder der du blir mer bevisst på livet og dens gang, så jeg tenker ikke det er så underlig at tapet og savnet etter mormor blir sterkere nå enn hva du har kjent på tidligere. 

Husk at du alltids kan gå til helsesøster på skolen for samtaler om du ønsker å snakke med en utenfor familien og som kan være nøytral og undrende sammen med deg.

Jeg har lagt ved noen artikler til deg og ber deg om å ta en titt på de.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser