Hopp til hovedinnholdet

Oppsigelse av tidsbestemt kontrakt

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Har inngått en tidsbestemt leiekontrakt og alt var på sin plass. Når vinteren kom, kom noen stygge overraskelser med. Det ble så kaldt at det ble is på innsiden av leiligheten, er ikke peis/vedfyring der så må fyre med strøm noe som fort kan koste flere tusen grunnet gammelt bygg med dårlig isolasjon. Videre låser utleieren seg inn uten å melde ifra stadig vekk. Syntes det er ubehagelig da jeg sto og dusjet en gang han låste seg inn og ellers når jeg er på jobb. Hun jeg bor med leier eget rom og går på skole og hun også syntes det er ubehagelig og har sagt ifra flere ganger muntlig og skriftlig. Det gjør at vi helst prøver å unngå å dytte over leieavtalen over på noen andre samtidig som vi ikke ønsker å bo der mer. Står til og med i kontrakta at han ikke får lov til å låse seg inn ved mindre nødsituasjon og det står at kontrakten varer i 3 år men kan sies opp etter 2 år fra leietakerens side. Kan vi si opp alt nå siden utleier bryter sin egen kontrakt og låser seg uanmeldt inn?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er nok dessverre ikke sånn at kontrakten får oppsigelsesadgang på bakgrunn av at utleier låser seg inn. Det stemmer derimot at han ikke har lov til å ta seg inn i boligen uten samtykke fra dere.

Jeg ville heller anbefale dere å varsle utleier om at han må slutte å låse seg inn, og gi uttrykk for at dere enten skifter lås eller ev. flytter om han fortsetter å misligholde sin side av kontrakten. Det skal likevel ganske mye til å kunne flytte ut på bakgrunn av utleiers mislighold (det at han tar seg inn i boligen), og jeg kan ikke uten videre anbefale dere å gjøre det.

Når det kommer til at det blir fryktelig kaldt i leiligheten så kan dette være en mangel, men det kommer an på hva dere ble opplyst om da dere flyttet inn.

Om du trenger mer konkret veiledning om leieforholdet så anbefaler jeg deg å kontakte et av studentrettshjelpstiltakene (f.eks. Jussbuss eller Jussformidlingen) eller melder deg inn i Leieboerforeningen slik at vi kan gi veiledning i din konkrete sak.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om leiekontrakten din

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer

Dine rettigheter som leietaker

Gutt sitter i sofaen og spiller gitar (www.colourbox.com)

Visste du at du har rett til å nekte utleier adgang til hybelen eller leiligheten din? Sjekk oversikten for noen av de viktigste rettighetene du har som leietaker.

Les mer

Hvordan sier jeg opp leieavtalen?

Jente sitter på en benk og skriver på laptopen sin (www.colourbox.com)

Ønsker du å si opp leieavtalen din, men usikker på når og hvordan du skal gjøre det? Det er lurt å sjekke hva som er avtalt i leiekontrakten din, men også det som står i husleieloven.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra