Hopp til hovedinnholdet

Sliter med angst, depresjon og panikkanfall. Koss kan eg føle d bedre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har et problem. For det første sliter jeg med angst og depresjon, for en stund siden selvskadet jeg meg da jeg først var 12 og 14. Jeg får ofte panikkanfall på skolen og vil gå ut fra klasserommet, men tørr heller ikke å reise meg. Jeg har slitt lenge, men føler det ble verre etter jeg mistet faren min for snart 5 år si. Jeg kan få grineanfall uten å styre d, kan få d kor så helst. Gråter hver kveld, tenker på de gamle minnene da alt var bedre, og syns d er deprimerende å bo med kun mamma, og er vandt til å værre i større familie. Jeg går ikke til bup elns, men burde kanskje begynne. Jeg var ikke på skolen idag og reiste tilbake til hjemmebyen og er hos søskenbarnet mitt nå, har aldri følt meg som dette. Jeg klarer ikke å gå til butikken alene eller byen nesten klarer så vidt hvis jeg er med venner, har litt dårlig selvbilde i tilleg. Og jeg vil ikke bo hjemme lenger.. føler jeg bare lager rot og at mamma blir mer stresset en det hun allerede er.. koss kan eg føle d bedre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er så trist å lese at du sliter så. Det er tungt når en strever så veldig, og i tillegg at du har sorgen over din far. Det kan føles ensomt når det bare er to i igjen i familien. 
Du og din mor er en familie, selv om dere er få. Hvis din mor hadde forstått hvordan du har det, at du føler at du bare lager mer rot og stresser henne, ville hun gjøre alt hun kan for å hjelpe deg. 
Er det mulig at du kan vise henne utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her, hvis det er til hjelp? Da slipper du å forklare. Hun vil forstå med en gang. Det kan være at hun blir lei seg først, men så vil hun hjelpe deg så godt hun kan. Hun kan bestille time hos fastlegen og hun kan være sammen med deg når du skal dit. Legen kan sende henvisning til BUP for deg.
Hvis det er vanskelig å snakke med henne, kan du snakke med helsesøster på skolen, på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Benytt samme metode med utskrift/skjermbilde. 
Mens du venter på hjelp, kan du begynne å arbeide med selvbildet, selvfølelsen. Dette kan også helsesøster hjelpe deg med. 
Når det gjelder panikkanfall, kan du også snakke med helsesøster om det. Helsesøster vil fortelle deg at det ikke er farlig, selv om det føles sånn. Man puster raskere, hjertet slår fort, nesten som om det hamrer i brystet, musklene strammes og man kan bli både svimmel, kvalm og uvel av det som skjer i kroppen. Men det er ikke farlig, og det går over.
Hvis det skjer igjen, kan du bite i en halv sitron. Den sterke syren vil gi kroppen et lite sjokk, og du vil komme ut av panikkanfallet. Du kan også øve deg på å "puste i en firkant". Se på en firkant, for eksempel boka på pulten eller telefonen din. Når du ser på den ene langsiden skal du puste sakte ut, så puster du inn på kortsiden og sakte ut på langsiden etc. Når du konsentrerer deg om dette vil hjernen bli så opptatt med det, at du vil få kontroll på pusten, noe som igjen vil roe ned hvor raskt hjertet slår, og panikkanfallet vil gå over. Dette er fin førstehjelp til deg selv som du kan øve på. 
Snakk med din mor, helsesøster eller fastlegen!
Du er viktigst i verden for deg selv og du har rett til god hjelp! Det er hjelp å få!  


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie