Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd jeg må adopteres bort

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei, jeg er 13 år og går i 7.klasse jeg røyker, drikker og snuser:p det er noen som vet det på skolen, men er så redd de skal si det til læreren og at læreren skal si det til barnevernet. hvis noen sier dette og barnevernet blir blandet inn kan det hende jeg må adopteres bort? er skikkelig redd for det og tenker på det 24/7.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er forståelig at du er redd hvis du tenker at det kan være du må flytte til et nytt og ukjent hjem. Hva er grunnen til at du tror det kommer til å skje hvis de voksne rundt deg på skolen får vite at du ruser deg? 

Det du skriver får meg til å tenke at du trenger trygghet, omsorg og god støtte. Du er ei ung jente som bruker rusmidler. Hvilken funksjon har rusen for deg? Hva er grunnen til at du tror at du må adopteres bort? Er det noe som er vanskelig med familien din hjemme? Hvordan får du tak i rusmidler som røyk, snus og alkohol? Voksne over 18 år gjør noe straffbart og ulovlig hvis de gir rusmidler til barn og ungdom under 18 år. Det er ikke lov.

Barnevernet jobber med at barn og ungdom skal ha det trygt og godt hjemme når de vokser opp. Det er viktig for at man skal vokse og utvikle seg på en god måte, sånn at man klarer seg bra når man blir voksen. Barnevernet kan i noen tilfeller si at de tror det er best at et barn eller ungdom får vokse opp et annet sted enn sammen med foreldrene sine. Det er gjerne siste utvei, og en dommer i retten bestemmer om det skal skje etter å ha satt seg inn i alle sider av saken. Først prøver barnevernet å hjelpe de voksne til å være gode nok foreldre. 

Røyk, snus og alkohol er skadelig for deg. Det er de voksne hjemme sitt ansvar å passe på at du holder deg unna rusmidler. Hvis de voksne hjemme ikke klarer det, så må de eventuelt får hjelp av andre voksne til å passe på deg. Du bør slutte med rusmidler snarest mulig. Det koster penger og er skadelig for helsa di. Du vil ikke klare å fortsette og skjule dette, og sannsynligvis blir det flere vanskelige situasjoner hvis du fortsetter å ruse deg. Snakk gjerne med noen om familien din. Kanskje noen kan hjelpe deg til å finne ut hva som er bra for deg? Si noe om hva du mener er viktig. Start gjerne med å ta kontakt med helsesøster eller sosiallærer på skolen. Det er mulig å få hjelp til å finne andre hjelpsomme metoder enn rus hvis man bruker det for å glemme, få det bedre, stresse ned eller flykte bort fra noe.

Det at du tenker på dette 24/7 er forståelig, og det handler kanskje om at det er en reel mulighet for at du kan komme i en vanskelig situasjon hvis du fortsetter å drikke, røyke og snuse. Du må ta andre valg hvis du vil unngå at lærere eller andre voksne skal finne ut av du bruker rusmidler. Du må rett og slett holde deg unna det du er redd for at andre skal finne ut. Hvis du fortsetter så kommer du nok til å bli oppdaget. Da kommer de voksne til å snakke med deg og prøve å finne ut av hvordan de kan hjelpe deg. Hvis du ikke sier noe om hva du tenker og mener, så kommer de voksne til å bestemme det de tror er lurt og riktig for deg.

Husk at de voksne rundt deg på skolen bryr seg om deg og er der for å hjelpe. Barnevernet skal hjelpe deg sånn at du får god nok omsorg fra voksne, hvis de blir koblet inn. Se også vedlagte artikler.

Lykke til videre. Håper du får det bedre snart.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem gjør hva i barnevernet?

Hvem?

Kommunen, staten, fylkesmannen og fylkesnemnda er alle involvert i ulike deler av barnevernet.

Les mer

Hva skjer hvis du kontakter barnevernet?

Gutt ringer (colourbox.com)

Ikke vær redd for å ta kontakt med den lokale barneverntjenesten. De er der for å hjelpe deg! Fagpersonene der kan gi deg mange gode råd om hva du kan gjøre videre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Myter om røyk og snus

Sigarett og myter (colourbox.com)

"Festrøyking er bare kos", "alle kan slutte hvis de vil", "lovene om snus er for strenge!","Mange røykere lever til de blir 100" Hva er myter og hva er fakta?

Les mer

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er, hvordan den fremstilles, hva promille er og hvordan den påvirker kroppen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern