Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene mine tvinge meg til å gå i en konfirmasjon?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, som man kan se er jeg en jente på 16 år blir 17. Hele familien et invitert i en konfirmasjon til et søskenbarn, problemet er at jeg overhodet ikke vil fordi jeg har andre planer og fordi jeg ikke har særlig god kontakt med konfirmanten. Kan foreldrene mine nekte meg å droppe konfirmasjonen siden jeg er under 18? Eller kan jeg selv bestemme om jeg vil eller ikke? :/ ganske frustrende siden jeg allerede har andre planer!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det du beskriver tror jeg det er mange som kjenner seg igjen i. Det er dine foreldre som har ansvaret for deg fram til du er 18. Dette står i barneloven. Det står imidlertid også at barn og unge skal få stadig mer medbestemmelse etterhvert som man blir eldre.

I alle familier vil det være anledninger der man stiller opp for hverandre selv om det ikke er det mest spennende. Både barn og voksne gjør dette. De fleste familier har anledninger er viktigere enn andre. Konfirmasjon er ofte en slik anledning?

Kom denne familien i din konfirmasjonen din? Dette gjelder barnet til en av dine foreldres søsken.

Ingen har lov til å bære deg til denne konfirmasjonen. Du må imidlertid regne med at foreldrene dine blir såret og skuffet om du nekter å være med. 

Snakk med foreldrene dine om dette. Spør dem hvorfor det er så viktig at du blir, tenk gjennom hvorfor planene dine er så viktig at du må prioritere dem.

Håper at dette kan hjelpe!

 

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon