Hopp til hovedinnholdet

Jeg takler ikke familien min!

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg takler virkelig ikke familien min. Jeg krangler med foreldrene mine vær eneste dag. De er også skilte, og ste moren min og ste faren min er kjempe frekke mot meg. Og ingen av foreldrene mine lar meg velge hvem jeg vil bo hos. Jeg talker det ikke, jeg har tenkt på å rømme mange ganger. Har snakket med BUP og sånt og det er ingen ting som hjelper. Hva kan jeg gjøre??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til oss når du opplever at du har det vanskelig i livet ditt! Det hørtes slett ikke greit ut å ha det slik du beskriver. Alle mennesker har et behov for å høre til. Å ha ste-foreldre som du opplever som frekke; gjør det enda vanskeligere.

Fint å høre at du har snakket med noen på BUP. Det kan være godt å prate med andre voksne utenfor familien, når ting oppleves som stormfullt i egen familie. Du skriver at du ikke syntes det hjelper å snakke med BUP. Jeg lurer litt på hva du ønsker innerst inne; bortsett fra å få det bedre i livet ditt? Hva må til? Ønsker du å bo mer hos den ene forelderen din? I såfall er foreldrene dine pliktet etter loven til å høre på deg. Dine meninger skal tas på alvor. Jo eldre du blir, desto mer skal dine meninger ha noe å si. Siden du har blitt 14 år skal det legges stor vekt på din mening i alle saker som angår deg. Hvor du vil bo mest og minst er en slik sak. Du kan sammen med foreldrene dine få hjelp på et familievernkontor til å snakke om dette. De kan også hjelpe dere til å få det bedre i hele familien.

Hvordan du tar kontakt med et familievernkontor i nærheten av deg, ser du under.

Selv om det kan være både slitsomt og trist, skal du også huske på det ikke er uvanlig å være litt på kollisjonskurs med foreldrene i tenårene. Du er midt inne i en løsrivningsprosess og utviklingsprosess hvor du gradvis skal finne din egen identitet. Da er det forståelig at det kan bli noen konfrontasjoner med foreldrene dine. Et viktig poeng er at du gjør så godt du kan i samtale med foreldrene dine. Tips: Bevare roen, snakk ordentlig til hverandre og lytt til det den andre sier (ikke bare tenk på ditt neste argument). Dette gjelder de voksne også...

Jeg håper du fremover holder kontakten med BUP eller andre voksne som du kan prate med. Det er godt for mange ungdommer (og voksne...) å snakke med noen og få ut de dumme og vonde følelsene sine. Er det vanskelig å vite hva du skal si til de voksne; kan det være smart å skrive ting ned på en lapp eller på mobilen.

Å rømme hjemmefra kan for mange være fristende, men desverre ingen god løsning. Jeg er redd for at det bare kan skape mer frustrasjon og uenighet mellom dere. Trenger du litt "fri" fra foreldrene dine; kan du kanskje snakke med noen i familien din; tante, onkel eller besteforeldre om du kan være hos dem en helg innimellom?

Håper at du får det bedre fremover! Ønsker deg riktig lykke til!!

Med vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie