Hopp til hovedinnholdet

Bor i fosterhjem, har fortalt foreldre hvor han bor. Må flytte

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei ! Jeg fortalte fosterforeldrene mine at jeg har hat kontakt med foreldrene mine uten lov som dere anbefalte. Da fikk jeg vite at det betyr at at jeg må flytte i nytt beredskapshjem, i en ny kommune i løpet av helgen, og at jeg da vil få enda mindre kontakt med foreldrene mine. Har de lov å straffe meg på denne måten ? De spurte hva jeg tenker om dette, og da sa jeg ærlig at hvis det skjer kommer jeg til å gjøre alt for å ta kontakt med foreldrene mine igjen, og at hvis jeg må flytte og bytte skole igjen så kommer jeg til å rømme så fort jeg får anledning. Jeg har også fortalt foreldrene mine nå hvor jeg har bodd i beredskapshjem, og det kommer jeg til å gjøre hvis de flytter meg igjen nå Jeg føler ingen bryr seg om hva jeg mener og at ingen er glad i meg. De eneste som forstår meg er foreldrene mine og familien min. Nå vet jeg ikke hva som skjer og fosterforeldrene mine sier de ikke gidder å bry seg om hva som skal skje nå, siden de sier at jeg har brutt tilliten dems,

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 13 år
 
Takk for at du skriver til oss. Det du skriver gjør inntrykk på meg, og jeg forstår godt at du synes at det er vanskelig. Vi mennesker trenger trygghet og et hjem, og akkurat nå må du flytte fra et fosterhjem og til en ny kommune. Det er klart det er vanskelig! 
 
Du spør om de har rett til å straffe deg på denne måten. Det ene er at du ikke får ha kontakt med foreldrene dine. Og det andre er at du må flytte, fordi foreldrene dine nå vet hvor du bor. 
 
Foreldrene dine er foreldrene dine uansett. Og jeg forstår at du føler at de er de eneste som bryr seg. Men kan du allikevel se om du kan gi det nye beredskapshjemmet en sjanse? Du kan snakke med barnevernet om hvordan du kan holde kontakt med foreldrene dine. Kanskje det ikke går nå, men kanskje senere. 
 
Jeg tror at barnevernet ikke tenker på at de straffer deg, men at de tenker at de nå beskytter deg. Har de forklart deg hvorfor du ikke skal ha kontakt med foreldrene dine? Jeg kjenner ikke din sak, men jeg tenker at noen har bestemt at det skal være sånn for å passe på deg. I din sak er den avgjørelsen kanskje tatt hos fylkesnemda? Denne avgjørelsen har blitt tatt med tanke på din beskyttelse, selv om du kanskje ikke opplever det sånn. Jeg tenker at du må få snakke med de i barnevernet om dette og at de kan forklare deg hvorfor det er sånn. Du kan ringe selv til barnevernet og be om en ekstra samtale. Hvis du har mobilnummer til din kontaktperson kan du ringe dit, eller du kan ta kontakt med barnevernet der du bor og spørre om hvem du kan snakke med. Jeg tenker at du må få vite hvorfor det er strenge regler for kontakt med foreldrene dine. Det er ikke fosterforeldrene dine som har bestemt disse reglene for kontakt med foreldrene dine. 
 
Du er 13 år og jeg tenker at du trenger et trygt hjem og kjærlighet. Selv om det er vanskelig akkurat i dag, kan du se om det finnes en mulighet? Kan du bruke energien din på å få deg et nytt hjem og en ny hverdag? 
 
Du skriver at det var du som fortalte at du hadde hatt kontakt med foreldrene dine. Det at du fortalte og var ærlig synes jeg er veldig fint. Selv om det denne gangen ble vanskelig for deg, så synes jeg at du skal fortsette med det. Hvis du sier hva du mener og føler, så skal de voksne høre på deg. Det er en veldig viktig og fin egenskap du har, som kommer til å være nyttig videre. 
 
Lykke til!

 

Vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jeg bor i fosterhjem og trenger noen å snakke med

Jente tenker (colourbox.com)

Det kan være flere grunner til at du bor i fosterhjem. Foreldrene dine kan ha samtykket til plassering i fosterhjem eller fylkesnemnda (en domstol) kan ha bestemt at du skal bo der. Dersom du trenger noen å snakke med når du er i fosterhjemmet, er det flere du kan kontakte.

Les mer

Hvem er fosterforeldre, og hva kan jeg forvente av dem?

Familie på tur (colourbox.com)

Fosterforeldre er helt vanlige folk som har lyst og overskudd til å ta inn et ekstra barn i familien sin. Akkurat som andre foreldre, er fosterforeldre forskjellige og har ulike egenskaper og måter å være på. De har ulike interesser og er flinke til forskjellige ting. Dette får du gjerne høre mer om før det blir bestemt hvem som skal bli din fosterfamilie.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern