Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bestemme selv at jeg vil bo mest hos mamma?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei , jeg er 14 år gammel og vil bo hos mamma egt mesteparten av tiden. Når jeg er hos pappa venter jeg bare på å komme til mamma. Føler at pappa er gretten og veldig negativ men mamma bryr seg litt mer om hvordan jeg har det. Kan jeg bestemme dette selv.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for et viktig spørsmål! Det er i hovedsak foreldrene dine som bestemmer hvor du skal bo og hvem du skal bo mest og minst hos. Likevel er det mange tenåringer som deg som ønsker å bo mest hos den ene forelderen. Det kan være ulike grunner til dette. Noen vil bo mer hos den ene fordi det er nærmere venner og venninner eller fordi de synes det er stress å "flytte" så ofte mellom foreldrene. Andre trives kort og godt bedre sammen med den ene forelderen; av ulike grunner.

Når det gjelder hvem som bestemmer; er det viktig for deg å kjenne til barneloven. I denne loven står det at barn over 12 år skal være med å bestemme hvor de skal bo. I tillegg står det i barneloven § 33 at foreldrene skal gi barnet stadig større rett til å bestemme selv etter hvert som barnet blir eldre frem til myndighetsalderen som er 18 år. Det betyr at foreldrene dine høre på deg i denne situasjonen. Dere kan få hjelp til å bli enige på et familievernkontor. Dit kan du også komme for å si din mening. Men først må pappa og mamma få vite at du ikke har det greit sånn som det er nå, og at du ønsker en forandring.


Her er en oversikt over familievernkontor:

www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

Ønsker deg riktig lykke til videre!

 

Med vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie