Hopp til hovedinnholdet

Hvordan sier jeg ifra om vennen min oppfører seg på en måte jeg ikke liker?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg har en venn som er veldig klengete. Hun lar meg aldri gjøre ting på egen hånd, og hvis jeg henger med noen andre blir hun kjempesur. Dette frustrerer meg, er jeg en slem person hvis jeg egentlig ikke vil henge med henne? Jeg er veldig stille, og klarer ikke å si stopp. I tillegg har hun begynt å tro at hun er kul med å bryte reglene. Hennes humor er veldig annerledes enn min, og hun liker å bruke sminken min uten lov, og å tulle sparke og slå meg, noe som jeg ikke liker. Hvordan sier jeg ifra om dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Jeg forstår det sånn at du har en veldig klengete venninne som også har annerledes humor enn deg, og som generelt oppfører seg på en måte du ikke liker. Dette innebærer da å låne sminken din uten å spørre, slå og sparke deg og å bli sjalu når du er med andre enn henne. 


Jeg skjønner at du kanskje synes dette er litt frustrerende, og at du vil endre på dette om det er mulig. De tingene du nevner med venninnen din er ofte det de fleste krangler er basert på, det at man er forskjellige og oppfører og tenker annerledes fra hverandre. Du sier jo at dere har forskjellig humør, og oppfører dere forskjellige i situasjoner. Det å være annerledes fra andre kan noen ganger være bra, men noen ganger leder det til komplikasjoner, sånn som nå. 

I situasjoner i livet der man kommer i konflikt med noen, er det som regel lurt å snakke ut om det. Det er viktig med god kommunikasjon for å få et vennskap til å funke. Men det er viktig at du tar opp dette på en god måte. Sett hun ned, ansikt til ansikt. Det er bedre enn sosiale medier eller meldinger, fordi meldinger kan formidle poenget ditt på feil måte. 

Det er også viktig at du har en god tone når du snakker om det, og at du ikke er anklagende og slem. Ta opp at du synes det er vanskelig når hun blir sjalu, fordi hun trenger jo ikke være sjalu. Du er jo fortsatt vennen hennes om du henger med andre i blant, og det er kanskje viktig at du sier. Du burde nok ikke ta opp humoren hennes, fordi det går ikke på oppførsel. Men du kan ta opp at du ikke liker når hun slår og sparker deg, og at du helst vil at hun skal spørre om lov før hun prøver på sminken din. 

Om du synes det blir vanskelig å snakke om dette alene, kan du prøve å få en lærer eller en helsesøster involvert. De kan hjelpe deg megle i en slik situasjon, om du synes det er vanskelig å gjøre det selv. Jeg skal legge noen artikler til under, som jeg anbefaler at du leser. Lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Slik oppnår du respekt

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Du skal ha respekt for andre, men du skal også bli respektert! Finn ut hvordan du oppnår respekt, og få tips om hvordan du kan vise andre mer respekt.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap