Hopp til hovedinnholdet

Onkelen min, som er ett år yngre enn meg, får ikke være med meg.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Min eks farmor lar ikke onkelen min som er ett år yngre enn meg være med meg og familien. Han får heller ikke se faren sin og han må la dem bu i en leilighet han ikke bruker, gratis. Hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 15 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er så trist å lese at onkelen din ikke får være med deg og familien. Jeg forstår det slik at du vet at han ønsker å se faren sin, men at moren hans ikke lar ham få se hverken ham eller dere. 
Når det er slike konflikter i en familie trenger man hjelp. Det er forskjellige måter å hjelpe onkelen din på, men da må en voksen ta ansvaret. Det er for mye for deg å løse opp i dette. Onkelen din er heldig som har deg som vil hjelpe!
Du kan snakke med dine foreldre om dette og bekymringen du har for onkelen din. Hvis det er vanskelig å snakke med de, kan du snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. Da slipper du å si så mye. 
I noen tilfeller er familieråd en god hjelp. Andre får hjelp på Familievernkontoret eller Barnevernet. 
Snakk med en voksen så snart du kan. La de ta ansvaret for dette. Kanskje vil det løse seg og at du kan være med onkelen din og at han får det bedre? 


Jeg håper dette er til hjelp og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett