Hopp til hovedinnholdet

Jeg og faren min kommer virkelig ikke overens. Hva skal jeg gjøre?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg og faren min kommer virkelig ikke overens. Det er som om at han bevisst prøver og angripe meg så fort han får sjangsen. Han mener jeg oppfører meg dårlig, og det vet jeg selv at jeg IKKE gjør. Han står og snakker stygt til meg og hvis jeg prøver å forsvare meg selv, klikker det for han og han kjefter og smeller om at min oppførsel ikke er ok til tross for at det er han som faktisk står å skriker meg i fjeset og sier helt forferdelige ting som ingen burde høre fra sine egne foreldre. Jeg er 18 år nå og dette har pågått helt siden jeg var liten. Han KLIKKER for INGEN grunn, og dette gjør meg utrolig sliten og lei. Jeg er virkelig helt utslitt av dette og vet ikke hva jeg skal gjøre. Det hjelper ikke å snakke med han, da hisser han seg opp, som vanlig. Hva skal jeg gjøre? Har ingen voksne å snakke med for virkelig ingen bryr seg. Burde ikke jeg få lov å stå opp for meg selv når han sier så mye dritt til meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Du bør få lov til å stå opp for deg selv! 
Dette har pågått så lenge du kan huske. Det høres veldig slitsomt og vondt å ha det slik du beskriver! 
Er det noen mulighet for at han skal kunne forstå hvordan det han sier og det han gjør oppleves, ser ut og hvordan det virker på deg? Kan du si at du vil snakke med han om noe viktig og at han da vil høre litt på deg? Sikre deg at dere har god tid og ikke blir forstyrret. Vær helt rolig. Hvis du snakker ut fra hvordan du opplever situasjonen, at du sier hva du føler og opplever, anklager du ikke ham, men beskriver ut fra din opplevelse av hvordan det er mellom dere. Kanskje kan du vise ham hva du har skrevet og svaret her, at han da forstår det? Hvis han leser det stille og rolig vil han få mulighet til å tenke på hva det er som skjer. 
Hvis du ikke tror det er noen hjelp, kan du kanskje få han med til Familieråd eller Familievernkontoret? Se artiklene. 
Du kan også få hjelp hos helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her. Da slipper du å forklare så mye. 
Du er 18 år. Det betyr at du er myndig og kan flytte. Er det noen mulighet? Dette kan du snakke med NAV om, hvis du ikke har noen inntektsmuligheter. 
Se om det er en mulighet til å snakke med din far, hvis ikke, søk hjelp! Du er viktigst for deg selv og du burde få det rolig og godt. 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangler med mamma (eller pappa)

Jente og mor krangler (colourbox.com)

Når din egen mor (eller far) klager over noe av det du har gjort (eller ikke har gjort), man du bli irritert. Kanskje du blir frekk, kanskje blir de ufine, og dere er i gang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for deg som har det vanskelig hjemme.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Er du student og har ekstra utfordringer?

Ung dame sitter foran et bord og tenker. (www.colourbox.com)

Har du fysiske eller psykiske plager? Alene med barn? Har du funksjonsnedsettelser som gjør det vanskelig å fullføre vgs eller en utdanning? Eller har du utfordringer med språket?

Les mer

Spørsmål og svar om økonomisk sosialhjelp

NAV-kontor (colourbox.com)

Vi har samlet noen spørsmål som andre ungdom har stilt til oss - om sosiale støtteordninger. Nav har svart.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie