Hopp til hovedinnholdet

Stefaren min kjefter mye på meg - jeg er redd

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er redd og vet ikke hva jeg skal gjøre, stefaren min kjefter alltid skikkelig mye på meg uten ag jeg gjør noe, han står og skriker meg opp i ansiktet. Noen ganger tar han og holder armer min hardt fast og kjefter. I dag ble han sikkelig sint på meg, han sto å skrek til meg me fingeren opp O ansiktet på meg, helt rød i fjeset. Og han og mamma krangler alltid. De krangler skikkelig også. Dette høres kanskje tåpelig ut men jeg veg ikke om jeg klarer dette lenger. Vær så snill og svar fort jeg trenger hjelp

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det du forteller om er alvorlig. Og det høres absolutt ikke tåpelig ut, heller motsatt! Det er modig av deg å fortelle. Det er flott at du sier ifra om dette.

Du forteller at stefaren din utøver vold mot deg, ved at han holder deg hardt i armen og skriker til deg på en måte som gjør deg redd. Det har voksne ikke lov til å gjøre! Det høres heller ikke noe greit ut at han kjefter hele tiden. Du kan lese mer i denne artikkelen om hva vi her på ung.no mener er vold. Kjenner du deg igjen i noe av dette? Da er det viktig at du sier ifra til noen!

Jeg lurer på om mammaen din vet hvordan stefaren din oppfører seg mot deg? Det kan være vanskelig å si ifra til henne, det forstår jeg. Kanskje lurer du på om mamma vil ta det du sier på alvor og om hun vil ta ditt parti? Ettersom stefaren din er hennes kjæreste. Men jeg syns absolutt at du skal fortelle henne det samme som du har fortalt her til oss, om det føles trygt for deg å snakke med henne. Det høres ikke ut som hun har det noe greit hun heller, hvis de to voksne også krangler hele tiden. Det gjør noe med deg det og vil jeg tro, å hele tiden være vitne til bråk - og kanskje vold - mellom de voksne.

Alle barn har rett til å føle seg trygge, få støtte og å bli sett og anerkjent hjemme hos familien sin. Og det er i hovedsak mamma som må sørge for at dette skjer. Det er nemlig slik at stefaren din ikke har noe formell rett til å bestemme over deg. Men kanskje er det slik at også han eier huset dere bor i? Da kan det være vanskelig for de voksne å skille på hvem som bestemmer og hvem som tar "styringen". Kanskje stefaren din tenker at han har rett til å bestemme i huset og at det faller han naturlig å bestemme over deg, ettersom dere oppholder dere i huset "hans". Uansett har han ikke lov til å være så sint og hardhendt med deg som det du beskriver at han er.

Hvis det er vanskelig å snakke med moren din, kan du kanskje snakke med faren din (hvis du har kontakt med han?), eller en annen voksen i familien som du stoler på. Så kan han/de hjelpe deg å snakke med mamma og med stefaren din? Det er de voksne sitt ansvar at du har det bra og blir tatt vare på der du bor. Det viktigste er at du får sagt ifra til noen om situasjonen hjemme slik det er nå. 

Hvis du syns det blir for vanskelig å snakke med noen av foreldrene dine selv, kan du for eksempel gå til helsesøster på skolen din og si det til henne. Hun kan hjelpe deg videre. Hun er en som pleier å hjelpe ungdommer med slike ting som dette. Hun kan hjelpe deg å snakke med mamma og stefar eller hun kan arrangere en fellessamtale slik at du får sagt i fra selv med helsesøster som en støtte tilstede. 

Du kan også ringe et familievernkontor i bydelen eller kommunen du bor i. Et slikt tilbud er gratis. De som jobber der er profesjonelle på å hjelpe familier som har konflikter, og der barn blir utsatt for vold og mye krangel og bråk. De kan hjelpe foreldre til å endre seg så de ikke fortsetter med det dumme de gjør. Du kan kontakte familievernkontoret helt på egenhånd først, du trenger ikke si ifra til mamma at du ringer dem. 

Jeg håper dette ga svar til spørsmålet ditt! Les gjerne artiklene jeg har lagt ved under, de handler om det du spør om. Lykke til.
Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie