Hopp til hovedinnholdet

Forelder har tatt sparepengene mine - hva gjør jeg? 

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har et problem og trenger råd og kanskje noen svar. Saken er at jeg har funnet ut at mine konfirmasjonspenger (over 10 000) har blitt flyttet fra min sparekonto til min ene forelder. Jeg har alltid hørt at disse pengene vil bli tilgjengelige for meg når jeg fyller 18. Men jeg så aldri noe til dem, og min nevnte forelder har bortforklart dette og utsatt mulighetene for meg å kunne ta dem ut. Nå har jeg tatt saken i egne hender å møtt opp i banken selv, og fikk svært god hjelp. Vi fant ut at kontoen fantes, men var tom. Kontoutskrift viste at pengene forsvant inn på min forelder sin konto kort tid etter. Min forelder er og har vert lenge i økonomisk krise, men ikke på den tiden det er snakk om. (Grunnen til jeg ikke har sett noe til kontoen automatisk er på grunn av at jeg har en annen bank nå enn den omtalte her som sto i besteforeldre sitt navn fra min fødsel) Hva gjør jeg? Hvordan skal dette fikses? Det er snakk om mye penger som jeg er avhengig av nå som 19 åring.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at dette er en veldig lei situasjon for deg. 

Når man er under 18 år, kan foreldrene i utgangspunktet råde over midler som tilhører barnet, såfremt pengene blir brukt slik at de kommer den mindreårige til gode. En mindreårig råder likevel selv over midler som vedkommende har fått til egen rådighet etter fylte 15 år. Dette står i vergemålsloven § 12. Du kan lese mer om barns økonomiske rettigheter på barneombudets nettside eller i artikkelen jeg har lagt ved. 

Om forelderen din i det hele tatt kunne disponere over disse pengene, kommer med andre ord an på om du fikk de før eller etter du fylte 15 år, og om de isåfall ble gitt til deg for at du skulle kunne bruke de selv. 

Foreldrenes rett til å bestemme over midler som tilhører barnet, innebærer likevel ikke at foreldrene dine har rett til å bruke dine penger på seg selv.

Det er fylkesmannen som er vergemålsmyndighet. De vil antakelig kunne svare mer detaljert om hvilke regler som gjelder i slike tilfeller, og hvordan du bør gå frem for å sikre dine interesser best mulig. De vil kanskje også kunne hjelpe deg med å kreve pengene tilbake. Du finner kontaktinformasjonen til fylkesmannen her.

Slik du beskriver situasjonen, virker det som om du har rett til å kreve at forelderen din betaler pengene tilbake, så du bør også snakke med han eller hun om det hvis det er mulig. Du kan for eksempel vise til den informasjonen du har fått her. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie