Hopp til hovedinnholdet

Er sammen med en på 17. Får ikke møte han. Hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er sammen med en gutt som er 17 og er selv 13, foreldrene mine fant ut av det..og Nå sier de att jeg ikke kan møte han. Og att jeg ikke får dra til byen mere...hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er ikke så mye du kan gjøre med dette. Foreldrene dine har foreldreansvaret for deg til du er 18 år. De har plikt til å ivareta deg og passe på deg. Hvis de mener at du ikke kan ha en eldre kjæreste, kan de nekte deg å være sammen med ham. 
For at du skal forstå mer av hva de mener, og kanskje arbeide for å godta det, kan du snakke med de om det. Sikre deg at dere har god tid og at dere ikke blir forstyrret. Spør hva det er de bekymrer seg for angående kjæresten. Lytt til hva de svarer. 
Fire års aldersforskjell er mye i den alderen du er i nå. Du er en ung ungdom, med innetider, leggetider som er helt annerledes enn kjærestens. Du er under den seksuelle lavalder, mens han er over den seksuelle lavalder. Det betyr at dere ikke kan ha sex sammen. Det er ikke lov. 
Du kan også snakke med helsesøster på skolen. Da får du en fagperson å snakke med som kan hjelpe deg med tanker og følelser, og som kan komme med gode innspill og spørsmål, som også kan være til hjelp for deg. 
Snakk med foreldrene dine og helsesøster. 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Får du lov til å ha kjæreste?

To som holder hender (colourbox.com)

De fleste unge i Norge har lov å ha kjæreste. Det er imidlertid mange unge som opplever at familien eller miljøet setter begrensninger når det kommer til det å ha kjæreste.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie