Hopp til hovedinnholdet

Venninnen min sa noe som såret meg. Burde jeg si i fra? 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg har en venninne som kan være litt direkte. En dag sa hun noe som såra meg skikkelig. Men som vanlig tliga jeg hun, uten å si i fra om hvordan jeg følte det. Det jeg lurer på er om jeg burde ta det opp med henne, og si i fra om at enkelte ting hun sier faktisk sårer meg. Problemet er at ting er stort sett greit mellom oss og jeg er redd for at vi blir uvenner om jeg tar det opp, spesielt siden jeg allerede har ventet et par dager. Jeg er også ganske «avhengig» av at vi er venner i og med at vi skal gå i klasse sammen i to år til.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Jeg forstår det sånn at du har en venninne som kan være ganske direkte, og nylig sa hun noe som såret deg. Du tilga hun, og sa ikke noe om hvordan det fikk det til å føle deg. Du lurer nå på om du burde si i fra, eller ikke. 


Jeg skjønner godt at dette kanskje er ubehagelig for deg. Du har ikke lyst til å bli uvenner, siden du skal gå på skolen med hun i to år til. Jeg vil begynne med å si at jeg absolutt synes du burde si i fra, men det handler mye om hvordan du sier i fra. Du kan si i fra på en forsiktig måte, en vennlig måte, en aggressiv måte eller en følelsesladd måte. 

Jeg tror det kanskje er lurt å si i fra om dette på en forsiktig måte til å begynne med, og så se hvordan det går. Du burde også prøve å ta opp motet til å si i fra med en gang det skjer, eller i alle fall ganske rett etterpå. Du trenger ikke nødvendigvis si noe mer enn, "Oi, det var slemt." Eller, "Det såret følelsene mine." Noe i den duren tror jeg hjelper veldig, for da er venninnen din i det minste klar over at hun må tenke over hva hun sier. 

Om dette er vennen din tror jeg nok at hun ikke har lyst til å såre følelsene dine. Det kan hende hun bare ikke ser det selv, eller rett og slett bare er veldig direkte. Jeg skal legge noen artikler til under, som jeg anbefaler at du leser. Lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Blitt uvenner? Slik ordner du opp.

To jenter med ryggen mot hverandre (www.colourbox.com)

Opplever du å bli behandlet urettferdig av vennene dine, eller har du kranglet med en venn? Her er noen gode tips til hvordan dere kan snakke godt sammen og kanskje løse problemet.

Skrevet av ungdomsjournalist Julie

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap