Hopp til hovedinnholdet

Jeg har problemer med familien hjemme.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har problemer med familien hjemme. Situasjonen min er ganske komplisert. For ikke så lenge siden fikk jeg vite at foreldrene mine krangler mye, mest fordi pappa ikke tar initiativ til mer en det som er helt nødvendig og mamma har holt familien (med meg, lillebror på 16 og storebror på 22) i gang og gjort alt arbeidet. Nå er hun lei og orker ikke mer, hun har til og med sagt at hun syns det er fristende og vurderer å flytte ut og la pappa ta ansvaret for oss. Jeg har også gjort flere ting som gjør at hun er lei. Jeg har hatt høye ambisjoner for hva jeg vil studere og bli, men har ikke jobbe nok og holder på å stryke i ett fag. Dette syns hun er skuffene også med tanke på at storebroren min er veldig skoleflink og har komt inn på et studium på veldig høyt nivå. I tillegg har jeg aldri vært særlig flinkt til å rydde og mamma har kjeftet på meg så utrolig mange ganger, men jeg klarer ikke å skjerpe meg. Hva skal jeg gjøre, når jeg ikke tar til meg det hun sier?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er leit at foreldrene dine sliter sånn. Det er aldri greit at foreldre krangler. Det høres ut som at dere er blitt blandet for mye inn i dette også.

Det er fint at du ønsker å hjelp, men det er ikke din skyld og ditt ansvar. Barn vil gjøre ting som irriterer foreldre, det er normalt. Det er nok ikke det som gjør henne mest lei.

Det at dette forstyrrer livet livet ditt så mye er et tegn på at dine foreldre må gjøre noe med situasjonen dem i mellom. Ved familievernkontoret der dere bor kan foreldrene dine få hjelp til å snakke sammen og løse utfordringer på en bedre måte. Det er gratis.

Dersom du og søsknene dine vil hjelpe, er det å å forlange at de bestiller en time for å få hjelp noe dere kan gjøre.

For din egen del er det kanskje lurt å få snakket med helsesøster eller sosiallærer. Det er ofte godt å få snakket om hvordan du har det.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stressa av press på skolen?

Opplever du press på skolen, hva gjør det med deg? Kommenter gjerne hvordan du opplever det i kommentarfeltet som kommer opp når du har stemt.

Gå til vote

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie