Hopp til hovedinnholdet

Pappa har parkinson - hvordan vil det bli og hvordan kan jeg hjelpe han?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Pappa har fått parkinson. Jeg har merket en stund at han har vært dårlig. Han har subbet mye rundt og ikke klart ting som han har klart før. Men nå i det siste merker jeg at når han står stille beveger han seg mye frem og tilbake. Beina klarer liksom ikke å stå stille. Han gynger. Det blir bare verre og verre for hver gang jeg ser han. Han tar tabletter mot sykdommen, men jeg selv ser at han har blitt mye verre nå enn det han var da han startet på tablettene. Kommer han til å bli så dårlig som jeg har sett mange med parkison som rister veldig og ikke klarer å snakke? Isåfall hvor lang tid vil denne utviklingen ta før det skjer? Det gjør så vondt å se han sånn, og jeg vet ikke om jeg klarer å se han enda verre enn det han er nå. Han sier selv han er bedre av tablettene, men jeg kan se at det er han ikke. Hva kan jeg gjøre for å hjelpe han?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er alltid sterkt å lese innlegg fra ungdom som har syke foreldre. Når rollene snus på hodet og det plutselig er en selv som må ta seg av en syk far eller en mor, så er det tøft. Ikke bare er det vanskelig å føle seg utilstrekkelig og ikke vite hva en kan gjøre for å hjelpe, det er også veldig sårbart å plutselig kjenne på at man før eller siden mister sine foreldre og at man må greie seg uten dem. 

Det er utrolig fint at du ønsker å hjelpe din pappa nå som han har blitt syk med parkinson. Han er heldig som har deg! 

Du skriver at pappaen din sier det går bedre etter oppstart med medisiner, men at du selv ikke ser bedringen. Har du og pappaen din pratet ordentlig sammen om at han er syk? Vet han hva du tenker og bekymrer deg for? Og vet du noe om hvordan din pappa har det med sykdommen fra dag til dag? Hva med å spørre han direkte hvordan du best kan hjelpe? Mest sannsynlig har han selv noen gode tanker om hva dere i familien kan gjøre for å hjelpe han i hverdagen. 

Det er vanskelig å si noe om hvordan sykdomsforløpet til pappaen din blir. Parkinson sykdom kan opptre noe forskjellig fra person til person. Det er vanlig at man blir verre med årene, og dessverre finnes det ingen god medikamentkur som gir bedring over lang tid. Hos noen kan hjernekirurgi være aktuelt dersom sykdommen blir svært invalidiserende. Du kan lese mer kvalitetssikret informasjon om Parkinson sykdom her

Personer med alvorlig sykdom kan ha det svært vanskelig. For pårørende og nær familie kan det ofte være like vanskelig. Å ignorere dette og bare fortsette livet som om ingenting har skjedd kan være godt (og noen ganger riktig), men det bør i tillegg gjøres plass til å snakke om det som er vanskelig med sykdommen. Så oppfordringen blir; snakk om det og hør hvordan du best kan være til hjelp. Alt godt!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie