Hopp til hovedinnholdet

Stefaren min drikker hver eneste helg. Det er uhyggelig.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Stefaren min drikker hver eneste helg om han ikke har noen andre planer som barndåper, konfirmasjoner og slike ting. Dette har nylig begynt å gå inn på meg og virkelig gjøre meg sint. Nå er det rett og slett uhyggelig og vil helst gjemme meg inne på rommet i helgene. Han gjør ingenting ekkelt slik som å begynne å tafse eller noe, men er bare et slit å høre på han. I natt brukte han hele 1000 kr på drikke. Han klager ofte på at vi har dårlig råd, og har mye på huset vi skulle ha fikset. Istedenfor bruker han masse penger på drikke og utbygging av andre etc av garasjen hvor de samler seg og drikker seg sanseløse. Gjør meg bare veldig sint, og er ganske sikker på at han har et alkoholproblem. Jeg har lyst til å flytte hjemmefra. Hadde håpet på borteboerstipend, men det får jeg ikke, En annen mulighet er å flytte til faren min etter 1.videregående, men jeg kjenner han ikke godt. Jeg er der bare i feriene og er ikke meg selv der. Jeg klarer bare ikke mer av dette hver eneste helg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Du beskriver godt hvordan du har det og hva du føler. Det er ikke greit å føle at det er uhyggelig hjemme og at du bare vil gjemme deg. Jeg forstår at du er sint og at du ønsker å flytte.  
Kan du snakke med din mor om dette? Det er et poeng at du tar dette opp når det er grei stemning. Du kan begynne med å si at du trenger å snakke, og får til en avtale om tidspunkt der dere kan snakke uforstyrret. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her. Du kan lese det opp og så utdype hva du føler rundt disse tingene, og hva det gjør med deg, at du både blir sint, vil gjemme deg og at du ønsker å flytte. Forhåpentligvis vil du møte forståelse, og det kan bli starten på en forbedring av situasjonen.
Hvis din mor avfeier deg eller ikke vil snakke om dette, kan du ta kontakt med Familievernkontoret for en avtale. De kan be inn din mor, og eventuelt stefar, og at dere sammen snakker med en tredjepart tilstede. Da er det lettere å holde følelsene i sjakk og at samtalen blir konstruktiv. 
Du kan også kontakte barnevernet og forklare situasjonen du er i. Du kan også ringe alarmtelefonen på nummer 116 111. 
Helsesøster kan også være en god samtalepartner og hjelpe deg å sortere tanker og følelser. 
Snakk med din mor og/eller en fagperson! Du er viktigst for deg selv og du skal ha gode, fredelige helger!


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Rus: kontakttelefoner

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Hva kan du gjøre hvis du har et rusproblem? Eller en venn eller noen i familien sliter med det? Da er det hjelp å få.

Les mer

Mye alkohol og rus hjemme?

Drikker alkohol (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha foreldre som drikker for mye eller ruser seg. Det er vanskelig i hverdagen, og kanskje ekstra vondt i ferier.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie