Hopp til hovedinnholdet

Jeg ble tatt for å bruke hasj, og nå er hjemmesituasjonen vanskelig.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, går rett på sak. Tidligere har jeg prøvd hasj et par ganger, og foreldrene mine fant ut av dette. Jeg tar frivillig urinprøve hver uke for at de kan se at jeg ikke driver med dette nå. Men allikevel tar faren min det opp i settinger som familieselskap og liknende, men på en slik måte at kun jeg og moren min skjønner hva han snakker om mens alle andre bare blir forvirret og stiller spørsmål. Han følger med på meg hele tiden, og hvis jeg er ekstra trøtt og sliten en dag stirrer han så mye på meg at jeg blir ukomfortabel. Etter i går hvor jeg var ekstra sliten og nedstemt på grunn av mensen, sa han til meg at han tror jeg tok noe den dagen, og jeg sa jeg kunne ta en urinprøve der og da for å bevise at jeg ikke har det. Men da sa han at han må bestille en større test som tester for flere stoffer en hasj, fordi han tror jeg driver med flere ting. Episoder som dette skjer hele tiden, og jeg klarer det snart ikke mer. Er det en måte jeg kan få pause fra foreldrene mine, bo et annet sted?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
HeiDette høres ut som en veldig slitsom situasjon. Grunnen til at faren din oppfører seg slik er nok fordi han er bekymret og synes det er vanskelig å stole på deg etter det som har skjedd. Det kan være vanskelig å få tilliten tilbake, og det kan ta tid. Samtidig kan det føles veldig urettferdig å ikke bli trodd på. Det er også tydelig at hele situasjonen er veldig slitsom for deg.  

Har du fortalt faren din hvordan du føler det når han er slik? Kanskje han ikke er klar over hvor intenst du opplever det? Det kan godt være han hadde oppført seg annerledes hvis han visste det.

Hvis du allerede har forsøkt å ta det opp med foreldrene dine og situasjonen ikke har endret seg, kan det være lurt å snakke med noen andre. Du kan for eksempel snakke med helsesøster på skolen, familievernkontor, Helsestasjon for ungdom eller de som tar urinprøvene dine.  Noen ganger kan det være lettere å snakke med foreldrene sine når noen andre nøytrale er til stedet. De kan også hjelpe deg å forklare din side av saken, hvis du synes det er vanskelig. Det er viktig at faren din får vite hvor ubehagelig og slitsomt du opplever dette, slik at du får det bedre hjemme. 

Du spør også om du kan få en pause fra foreldrene dine å bo et annet sted, og det er jo noe du kan snakke med foreldrene dine om. Vi legger ved en artikkel om det å bo hjemmefra før du er 18 år dersom det skulle bli aktuelt.

Vi ønsker deg lykke til og håper situasjonen bedrer seg snart.

 

Hilsen RUStelefonen 915 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie