Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for at familien min ikke tar pengene mine?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei ung.no! Jeg er veldig irritert over at moren min og mine søsken skal alltid ta pengene mine. Jeg fikk selge et skate brett på Finn for 400kr, men da jeg kom hjem, måtte jeg gi 200kr til mamma. Jeg holder på å spare penger for nye fotballsko. Og jeg solgte en classywalk til min bror for 250kr og dagen etter ville han få pengene sine tilbake, det syns jeg at det er irriterende. Hva kan jeg gjøre for at de ikke tar pengene mine. Moren min jobber ikke :(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål!

Det er leit å høre at du ikke får ha pengene dine i fred. Det du har fått i gave er ditt, også penger fra salg av dine ting. Har du snakket med moren din om dette? Det høres ut som at moren din har dårlig råd, men det betyr ikke at hun kan ta pengene dine likevel.

Det er ikke uvanlig at en kan angre seg på et kjøp. Det kan bli vanskelig når man kjøper og selger innenfor familien. Dersom han vil ha tilbake pengene så må du få tilbake classywalken. Kanskje kan du selge den til noen andre.

Dette er viktig at dere avklarer hva som gjelder i familien. Det kan være en ide å foreslå at dere tar kontakt med familievernkontoret der dere bor. De er eksperter på å hjelpe familier snakke bedre sammen og løse problemer. Snakk med familien din, se om dere kan bli enige om noen regler.

Legger ved noen artikler og lover og rettigheter som kanskje kan hjelpe deg!

Lykke til1

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer

Tjen penger på småjobber

Småjobber (colourbox.com)

Er du for ung til å ha en fast jobb? Eller tar det for mye tid? Her er en oversikt over ulike småjobber du kan tjene penger på.
Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Når foreldrene har dårlig råd

Tom lommebok (colourbox.com)

Mistenker du eller vet du at foreldrene dine sliter økonomisk? Da er du ikke alene. Her har vi samlet noen spørsmål og svar om tips til hva du kan gjøre hvis foreldrene dine har dårlig råd.

Av Hanna, ungdomsjournalist for ung.no

Les mer

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine