Hopp til hovedinnholdet

Krangel, drama og vennskap som ble

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har kommet inn på førstevalget mitt for vgs, og gleder meg veldig til å starte! Problemet er at en jeg har hatt utrolig stor krangel med og hater meg skal på samme skole som meg. Heldigvis ikke samme linje, men det bekymrer meg en del uansett. Dette har vært det verste året mitt så langt på grunn av krangler, drama og vennskap som ble ødelagt. Det er nå rundt ti personer som absolutt hater meg. Dette har påvirket meg veldig negativt. Jeg vil virkelig bare glemme det som skjedde, noe som ikke blir så enkelt om en som hater meg fortsatt er der. Hva skal jeg gjøre? Burde jeg snakke med hun som misliker meg om å glemme det som skjedde?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for at du skriver til Ung.no, og gratulerer med å ha kommet inn på den linjen du satte som første valg på videregående!
Vennskap kan innimellom bli komplisert, og det kan oppstå konflikter som kan bli nokså stygge. I alle krangler og konblikter er det sterke følelser i sving, men ofte er det noe man kan klarer å ordne opp i når gemyttene har fått lagt seg og man har fått ting litt på avstand.

Det første tenker jeg er å snakke med en du har tillit til om det som har skjedd, og få hjelp til å sette i perspektiv. Forstå hva som skjedd, hvorfor det ble slik, og å få hjelp til å ta intitiativ til å orden opp i det på en god måte.

Jeg tenker at dette er noe dere vil finne ut av, og at det kommer til å gå helt fint når du endelig kommer i gang med neste skoleår.
Jeg har lagt ved en artikkel om det å ordne opp når man er blitt uvenner, og håper at den kan være til hjelp.
Uansett hva som skjer fremover, så skal du har fokus på det positive som skjer i hverdagen, og ikke bruke energi på det du ikke har kontroll over.
Bruk dine nærmeste til å snakke om det som skjer i hverdagen din, og få hjelp til å takle det som er vanskelig.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søkt videregående skole - hva skjer nå?

Spent jente (colourbox.com)

I juli er førsteinntaket til videregående skole klart. Kommer du ikke inn der du helst vil, kan det likevel finnes muligheter. Her kan du lese om inntakene, hva du må huske på, svarfrister og ventelister.

Les mer

Blitt uvenner? Slik ordner du opp.

To jenter med ryggen mot hverandre (www.colourbox.com)

Opplever du å bli behandlet urettferdig av vennene dine, eller har du kranglet med en venn? Her er noen gode tips til hvordan dere kan snakke godt sammen og kanskje løse problemet.

Skrevet av ungdomsjournalist Julie

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen