Hopp til hovedinnholdet

Trener hjelp med mamma og pappa

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år. Foreldrene mine er skilte og bor et stykke fra hverandre, pappa har sinne problemer og det kan fort hende det går ut over meg og min søster på 12 år. Hvor går grensen i dette egentlig? Og når det kommer til mamma så snakker hun litt ned til meg sånn at jeg føler meg nesten litt mobba av henne og vet ikke helt hvem jeg skal snakke med det om og om jeg skal si noe til henne? Kan dere hjelpe meg litt med det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det du forteller om er ikke greit. Mange barn og unge er redd for å si i fra til en voksen i frykt for at noe skal bli verre. Du kjenner situasjonen hjemme og har sikkert god grunn for å være forsiktig med hvem du tør å snakke med. Mange hjelpere (lærer, helsesøster, politi, barnevern) vet at det bør legges en god plan for å klare å gi hjelp som hjelper, når voksne en i familien oppfører seg ugreit mot barna.

Jeg tror du kan hjelpe deg selv, søsteren din og kanskje også de voksne i familien din hvis du tar sjansen på å be om hjelp. Her kan du lese om hvor lite dere bør finne dere i.

Barnevernet jobber med at barn og ungdom skal ha det trygt og godt hjemme når de vokser opp. Barnevernet vet det er viktig at søsken får holde sammen og ha kontakt. Politiet jobber med det som er ulovlig og straffbart. Jeg tenker at barnevernet, politiet og helsetjenesten bør samarbeide om å hjelpe deg og søsknene dine. De voksne hjemme hos deg burde få veiledning på hvordan de kan ivareta dere og beskytte deg mot voksne sine raseriutbrudd. Dere burde slippe å oppleve det mer. Noen som jobber med helse kan hjelpe deg hvis du strever med vanskelige tanker og følelser eller andre helseproblemer knyttet til alt du har opplevd.

Det du beskriver kalles vold i nære relasjoner. Mange barn og ungdom lever i utrygge hjem og det er helseskadelig for dere alle sammen å fortsette og leve sånn sammen. Mange voksne klarer ikke å reagere på en lur måte når de kjenner på vanskelige følelser som sinne, irritasjon, avmakt, sjalusi og så videre. Kanskje den voksne som har sinneproblemer hjemme hos deg opplevde at foreldrene oppførte seg sånn når vedkommende var liten? Kanskje det er den måten han/hun har lært å regulere følelsene sine på? Foreldrene dine er voksne nå. Voksne bør ta hele ansvaret og skylden for det de sier og gjør. Det er ingen andre sin skyld at en person oppfører seg sånn som vedkommende oppfører seg. Her kan du lese mer om vold i nære relasjoner.

Egentlig burde du slippe å være den som avdekker hva som ikke er greit hjemme. Men når de voksne hjemme ikke tar det ansvaret så må kanskje du gjøre det?

Du kan snakke med helsesøster på skolen. Eller du kan starte med å ta kontakt med alarmtelefonen for ungdom på telefon 116111. Du kan også ringe politiet og be om å få snakke med noen som jobber med familievoldsaker på telefon nummer 02800. Hvis du tar kontakt med noen bør du si noe om hvordan du tror den voksne med sinneproblemer kommer til å reagere når han/hun får vite at du har fortalt hvordan dere har det hjemme. Det kan de som skal hjelpe ta hensyn til. Det er sjelden familier klarer å ordne opp i sånne situasjoner selv, og det kan ta lang tid før en person som utøver vold klarer å forstå sin rolle i det som skjer. Politiet kan hjelpe til med å legge en plan for hvordan dere kan bli beskyttet mot nye raseriutbrudd.

Håper svaret mitt gir deg mot til å ta kontakt med noen som kan hjelpe. Det kan være de voksne hjemme har en annen oppfatning av hvordan dere har det. Derfor er det lurt at du får mulighet til å si din versjon til hjelpere. Det er fint om du klarer å si noe om hva som er viktig for deg og hvordan du trenger å ha det for å ha det bra.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Foreldre som er sinte og voldelige

Jente holder seg for øra (colourbox.com)

Sinne og vold er alltid den som er sint og agressiv sitt ansvar. Det er aldri barnas ansvar at foreldre blir så sinte at de mister kontroll over seg selv.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme