Hopp til hovedinnholdet

kan jeg bruke konfirmasjonspengene mine?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Har to lillebrødre på 13 og 14år og blir behandlet på akkurat samme måte som de. F.eks. når jeg ser etter båt så sier de at jeg må være med på å spleise på en båt med de som går i 10 knop (maks grensa før du må ha sertifikatet). Gidder ikke å kjøre i 10 knop når jeg kan kjøre i f.eks. 60 knop lovlig! Jeg sier at jeg kan bruke konfirmasjonspengene på en egen båt, men da sier de bare at jeg må vente til jeg blir 18 så jeg kan kjøre den ned selv!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Lovens utgangspunkt er at ungdom over 15 år selv bestemmer over penger som de har tjent eller fått i gave (vergemålsloven).

MEN - selv om du ifølge loven har rett til å bruke egne penger etter fylte 15 år, så kan foreldrene dine nekte deg å bruke pengene dine dersom du bruker pengene på en måte som klart er til skade for deg. Hva som er til skade for deg og ikke er en diskusjon dere må ta sammen.

I artikkelen vi har skrevet, som omhandler loven, står det definert noen eksempler, og det er alkohol eller narkotika. Men her er det nyanser, og ulike synspunkter. Hva tenker du kan være til skade for en ungdom på din alder? Og hva tror du foreldrene dine mener om dette?

Det er viktig å huske på at en av hovedoppgavene som forelder er å forberede ungdommen sin på livet som voksen. Å kunne bruke penger på en fornuftig måte er en del av dette. Foreldrene dine mener det nok godt når de forsøker å styre pengebruken din. Det er en måte å vise omsorg på, og en måte å ta ansvar for deg på som forelder.

Det kan være lurt å snakke med dem om hva de tenker og hvorfor de syns det er lurt å holde tilbake konfirmasjons-pengene dine. Fortell dem også hva du vil. Kanskje kan dere komme til et kompromiss? Si til foreldrene dine hva det er viktig for deg å få bruke pengene dine på akkurat nå, si også hvorfor det er viktig for deg. Du kan også be dem begrunne hvorfor de vil nekte deg å bruke pengene på akkurat det ene eller andre. Kanskje dere kan bli enige om at du kan bruke noen av pengene som du selv vil, og så spare resten i banken? 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjører du båt om sommeren?

Les om sjøvettreglene og båtførerbevis her på ung.no.

Gå til vote

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Båtførerbevis

Båt på Mjøsa (foto: Endre Hesthagen)

Båtførerprøven er ment å gi et minimum av kunnskap så du kan ferdes sikkert og hensynsfullt i fritidsbåt. Les mer og sjekk om du må ha beviset for å kjøre båten din.

Les mer

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie