Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ikke noen venner eller et sosialt nettverk.

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har problemer med at jeg ikke har noen venner eller et sosialt nettverk. Faren min krangler med meg hele tiden mamma er død, men selv hvor mye jeg prøver vil ingen være vennen min på grunn av mitt utseende. Trenger hjelp! Har prøvd alt. Vil snart ikke leve lenger. G 19

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 19 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du har det vondt og at du er ensom.

Du skriver at du har fått tanker om at du snart ikke orker mer. Selvmordstanker er heldigvis bare tanker. De kan bety at man oftest vil at det som er vondt skal forsvinne mer enn at man faktisk ønsker å dø. Heldigvis finnes det hjelp å få! Selv om det er vondt nå så trenger det ikke bety at det alltid skal være slik. Det blir bedre!

Hvis jeg forstår deg riktig så tenker du at du ikke får venner på grunn av utseende du har. Jeg er helt sikker på at utseende ikke har noe å si for å få venner! Det er ikke så uvanlig at man kan få selvkritiske tanker når man ikke har det bra. Dette påvirker selvfølelsen negativt og tilslutt så tror man på det tankene sier. Tankene trenger ikke fortelle deg det som er sannheten! Du er god som gull!

Kan du forsøke å tenke på noe ved deg som du syns er positivt? Dette kan du fortsette å si til deg selv hver dag. Det kan være vanskelig i starten men det blir lettere etter hvert. Det hjelper på selvfølelsen din og det kan bidra til at du får det litt bedre.

Du sier ikke noe om hva faren din krangler med deg om men det høres slitsomt ut for deg å ha det slik. Du savner kanskje moren din også som ikke er der for deg?

Mitt beste råd til deg er å kontakte fastlegen din og få henvisning til psykolog. Det hjelper å ha noen å snakke med om hvordan  man har det inni seg og få sortert i tanker og følelser du har både om deg selv men også hvordan det påvirker deg å få mye kjeft hjemme og at du kanskje savner moren din.

Har du noen interesser eller aktiviteter du trives med? Det å få venner kan være vanskelig men et godt råd er å forsøke å bygge et nettverk rundt interesser eller hobbyer. Det kan være vanskelig og kanskje må man våge å ta initiativ selv.

Jeg legger ved noen artikler til deg som jeg tror du kan ha nytte av å lese.

Håper du får det bedre snart!

God klem til deg.

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å gå alene med det vonde. Selv om alt føles håpløst eller svart finnes det løsninger.

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Sveip deg til venner

To jenter sitter ved siden av hverandre, og den ene jenta har en data i fanget sitt. (www.colourbox.com)

Sliter du med å finne venner? Da er kanskje en venne-app noe for deg.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap