Hopp til hovedinnholdet

Jeg trives dårlig og vil flytte hjemmefra

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, eg vil flytte hjemmefra Pappa ble sammen med en dame som no er stemoren min. Stemoren min tar nesten alle valgene i huset og driter i mine og søstrene mine sine meninger. Ho er frekk i munnen mot oss og gjør som ho vil. Eg skal begynne i 10 no og eg vet ikkje om eg klarer å bo hjemme i 1 år til. Eg får ikkje lov til det samme som vennene min eog må vere inne til klokken 9 om kvelden. hver eneste kveld. Og eg får ikkje lovv til og sovernatt hos noen fodi dei mener at eg kan bli påvirket til å snuse,drikke og alt det der. Men eg har aldri gjort noe av det. Av desse reglene blir eg fort utestengt fra vennegjengen fordi eg ikkje får vere med på ting dei gjør. tips? Så når eg skal begynne på vgs så har eg tenkt til å søke på en skole, den er ikkje så veldig langt vekke fra der eg bor no og, sånn ca 45 min med buss. Men eg vil flytte på hybel er det mulig? og får eg bortestipend? håper på svar, vil gjøre noe fortest mulig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for et viktig spørsmål. Fint at du kontakter oss når du kjenner på vanskeligheter i livet ditt!

Det høres ikke ut som du og dine søstre har det helt topp, nei. Det er ikke godt når nye personer kommer inn og skal bestemme så mye som stemoren din gjør. Er pappaen din enig i alt hun sier eller bestemmer? Kanskje hun ikke er vant til å være forelder for ungdommer og er ekstra streng for sikkerhets skyld? Det er likevel viktig at pappaen din får vite akkurat hva du tenker om situasjonen. Han kjenner deg best og trenger å få vite hvordan du har det. Bruk gjerne noen tips fra artikkelen som er vedlagt. Du kan også snakke med helsesøster eller få hjelp fra et familievernkontor til å samle hele familien for å snakke om hvordan dere har det sammen. Kanskje kan dere lage noen felles regler som alle skal følge? En av de reglene kan være å snakke til hverandre og behandle hverandre med respekt...

 Her finner du ditt nærmeste familievernkontor 

I ungdomstiden er det ikke uvanlig at barna og deres foreldre er uenige om grenser og regler. Mange foreldre krever mer og mer etterhvert som barna blir eldre, mens ungdom ønsker stadig mer selvbestemmelse. Dette er ikke alltid lett å få til slik alle blir fornøyde. Foreldre føler ofte at det er de som betaler og sørger for alt og at de derfor har rett til å sette noen rammer og regler. Likevel er det slik at du skal få lov til flere og flere ting jo eldre du blir. Kanskje du skal foreslå gradvise endringer og vise at du er til å stole på? Det kan f.eks. være snakk om å få være ute en 1/2 time eller 1 time lenger om kveldene/helgene. Da er det viktig at du overholder disse innetidene. Når det gjelder overnatting; kan du gjøre avtale med de hjemme om at de kan ringe/tekste deg "når som helst" for å sjekke eller at de kan ringe til foreldrene til den du overnatter hos "for å sjekke". Åpenhet og ærlighet er to viktige ord når det gjelder å opparbeide tillit.

Det er forståelig at du er oppgitt og bare vil flytte bort. Mye tyder imidlertid på at du kanskje må finne deg i å bo der du bor til du er ferdig med 10.trinn. Når du skal begynne på vgs kan det åpne seg nye muligheter. Du vil kunne ha rett på bortestipend hvis skolen ligger mer enn 40 km fra hjemmet ditt. Sjekk ut mer informasjon på denne linken:

  Du kan lese mer om bostipend på lanekassen.no

Likevel er det foreldrene dine som bestemmer om du får flytte for deg selv for å gå på vgs. For ditt vedkommende kan det derfor være lurt å sjekke litt rundt ulike bomuligheter. Er det internat tilknyttet skolen? Kjenner dere noen som har hybel å leie ut eller noen som kan stikke innom deg og se at du har det greit? Snakk gjerne med andre som går på denne skolen og bor for seg selv. Har de noen gode tips eller gode erfaringer? I tillegg må du være bevisst på hvordan du "presenterer deg selv for omverden" for tiden. Gjør du oppgaver i huset når du blir bedt om det? Kan du vaske klær, holde orden og lage basic mat? Hvordan er det med pengebruk? Det er viktig å vise de hjemme at du er i stand til å klare deg på egen hånd. Klarer du å spare eller bruker du opp de pengene du har? Når du har samlet opp nok "gode argumenter", kan du presentere dette for pappaen din og forklare at du vil bo for deg selv.

Jeg ønsker deg riktig lykke til med tiden som kommer og ikke minst i 10.klasse!

Med vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer

Hvordan takle mammas eller pappas nye kjæreste

Hilser med hånda (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne seg i at mamma eller pappa har fått ny kjæreste. Kanskje du får stesøsken i tillegg? Her får du noen tips som kanskje kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie