Hopp til hovedinnholdet

Jeg angrer på bunadsvalget mitt

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg angrer så fælt at jeg valgte meg en beltestakk fra bø i telemark til min konfirmasjon. Jeg bor i Valdres og derfor har alle de andre jentene i min klasse Valdres-bunad. Fikk velge fargene på beltestakken min selv, men når jeg så Valdres-bunaden på de andre jentene synes jeg den var mye finere. Bestemor og bestefar betalte for beltestakken og de ville nok blitt veldig skuffet om jeg sa jeg ikke er fornøyd med den. Mamma og pappa synes jeg er veldig fin med beltestakken og at det er bare tull at jeg ikke liker den. De sier at nå må jeg bare bruke den og at man ikke kan selge et så «flott» plagg. Den er jo fin, men den er så tung og stor og har en stramt belte. Valdresbunaden ser så mye mer behagelig ut finere og lettere. Jeg har aldri bodd i bø, men har en oldemor fra bø. Føles likevel jeg ikke har noen tilknyttning til den, og at en valdresbunad viser mer hvor jeg kommer ifra. Hva skal jeg gjøre? Mamma og pappa forstår ikke. Jeg griner svært ofte over bunad valget mitt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for at du skriver til oss. 

Jeg skjønner at dette er noe som er vanskelig for deg. Når det er sagt så er det jo den bunaden du har fått, og det er lite du kan gjøre med det nå. Jeg vil råde deg til å prøve å være fornøyd med den du allerede har, jeg er helt sikker på at den også er fin. Man trenger ikke alltid å ha det samme som det de andre har, jeg tror det er fint å være seg selv. Det er og fint å vise hvor man har sine røtter fram, allikevel så skjønner jeg at du vil vise hvor du er fra. Jeg synes du skal snakke med foreldrene din om dette, kanskje det hjelper deg om du får hele denne situasjonen litt på avstand? 

Jeg vil også minne deg på at dette ikke ordet viktigste i verden, og nettopp derfor tror jeg at det kan være lurt å få dette litt på avstand. 

Se gjerne på vedlagte artikler. 

Lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Få hjelp med psykiske vansker på Sidetmedord.no

(Foto: H. Naibaho, Unsplash.com)

Mange synes det er lettere å skrive enn å snakke om det som er vanskelig. Skriv til Sidetmedord.no og få svar fra voksne veiledere eller andre unge om det som er psykisk tungt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon