Hopp til hovedinnholdet

Uenighet i forhold til pengebruk

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei Ung.no! Jeg ønsker meg nye skolesaker for det nye skoleåret. Derimot, mine foreldre er ikke åpen for å handle og synes det er unødvendig å handle nye skolesaker. For de tenker at jeg allerede har alt jeg trenger for det nye skoleåret. Om jeg som bruker dette, forteller at det enten er ødelagt eller for smått, forteller de at jeg må respektere det de sier og oppføre meg. Jeg bruker klærene og skolesakene og vet godt om jeg kan bruke det igjen eller ikke. Jeg blir ikke respektert og de oppfører heller seg ikke godt ovenfor meg. Så hvorfor har de rett til å fortelle meg hvordan jeg skal være. Er det lett for meg å oppføre meg, respektere dem når de gjør samme handlinger som de forteller meg at jeg ikke skal gjøre. Hva skal jeg gjøre og hvordan skal jeg få et godt «vennskap» med mine foreldre. Tusen hjertelig takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Så fint at du ønsker å finne en måte å få et bedre vennskap med foreldrene dine på. Hvis dere krangler mye og du opplever at de ikke er gode mot deg forstår jeg at du reagerer og at du syns det er leit. 

Du skriver at foreldrene dine ikke vil handle inn nye skolesaker til deg. Kan det være flere grunner til dette tror du, i tillegg til at de bare sier at det er unødvendig? Kan det hende at det er fordi du begynner å bli eldre, og de mener du må betale for mer ting selv? Kan det være en form for oppdragelse - at de mener du må bruke ting så lenge du kan før dere kjøper nytt? Kan de hende de har dårligere råd enn før? Stiller de flere krav til deg enn før - og holder igjen penger hvis du ikke gjør det de ber om? Uansett hva som er årsaken til at du ikke får de tingene du ønsker deg er det viktig at dine foreldre kan si noe mer konkret om hvorfor de mener det de mener. Det er veldig vanskelig å forholde seg til foreldres avgjørelser når man ikke får en ordentlig forståelse av hva som er grunnen.  

Hvis du ønsker nye ting som dine foreldre ikke vil eller kan betale for er det  en mulighet for deg å finne en ekstrajobb. Den trenger ikke være stor eller avansert, men det finnes mye en 14-åring kan gjøre. Få tips til ulike jobber du kan finne i denne artikkelen om ekstrajobber for ungdom. Ved å søke jobb tar du ansvar for deg selv og da vil du i mindre grad være avhengig av dine foreldre når det kommer til penger. Det er et smart grep på vei mot å bli voksen og mer selvstendig. Og hvis foreldrene dine ser at du selv gjør en innsats for å skaffe deg det du har lyst på; kanskje de blir glade for dette og kommer deg i møte? Kanskje du kan gjøre mer jobber hjemme - og tjene penger på den måten?

Uansett om det blir ekstrajobb eller ikke er det viktig at du snakker rolig med foreldrene dine om hva du tenker. Fortell dem det du har skrevet her til oss! Finn gjerne et tidspunkt der dere i utgangspunktet er venner og ikke krangler om penger eller andre ting. Hvis du klarer å si noe om hvordan DU opplever situasjonen hjemme, og hvis du klarer å si noe om hvordan du skulle ønske det var isteden, kan det hende at de forstår mer av deg og at de kan komme deg i møte. Det smarte er å si noe om hva man ønsker og føler selv, uten å kjefte på eller si hvor dårlig den andre er. Fokus på løsninger gir ofte bedre stemning når man skal snakke om det som er vanskelig. Et eksempel som ofte fører til mer krangling er hvis du for eksempel sa/skrek noe slikt:

"Mamma og pappa, dere er så gjerrige! Dere gir meg aldri det jeg vil ha, enda jeg vet at jeg trenger det. Dere bare kritiserer meg! Dere har IKKE rett til å fortelle meg hvordan jeg skal være når dere er helt duste selv!"

Det ville trolig gjøre at de ble lite samarbeidsvillige og de ville kjeftet tilbake. Men hvis du prøvde deg på en slik versjon ville de kanskje lytte mer:

"Mamma og pappa, i det siste har vi vært mye uenige på grunn av pengebruk og slikt. Det syns jeg er dumt for jeg vil egentlig at vi skal være gode venner! Jeg skjønner at dere ikke kan gi meg alt mulig men det er faktisk slik at jeg trenger noen nye skoleting. Det er viktig for meg å ha dette, så jeg lurer på hvordan vi kan løse det? Er det noe jeg kan hjelpe til med her hjemme som en jobb, slik at dere kan gi meg noe av det jeg trenger? Det hadde jeg satt stor pris på."

Du trenger selvsagt ikke bruke akkurat disse ordene men jeg håper du forstår poenget mitt. Fortell mamma og pappa hva du ønsker istedenfor hva du ikke ønsker. Jo mer de vet om hva du tenker og vil (for eksempel at du gjerne vil ha et bedre vennskap med dem) jo mer vil de komme deg i møte, tror jeg.

Flere tips til hvordan man kan få et bedre forhold til foreldre finner du i denne fine artikkelen vi har laget her på ung.

Jeg håper dette ga noen innspill. Jeg håper dine foreldre vil lytte til deg hvis du tar mot til deg og snakke med dem. Jeg ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når foreldrene har dårlig råd

Tom lommebok (colourbox.com)

Mistenker du eller vet du at foreldrene dine sliter økonomisk? Da er du ikke alene. Her har vi samlet noen spørsmål og svar om tips til hva du kan gjøre hvis foreldrene dine har dårlig råd.

Av Hanna, ungdomsjournalist for ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie