Hopp til hovedinnholdet

Mor sliter. Jeg er "psykologen" hennes. Hva skal jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Så mamma har ptsd etter misshandling i tidligere ekteskap og det innebærer mye krangling mellom meg og henne, mellom henne og pappa, hun blir veldig fort sint og får «raseriutbrudd» av bagateller. Når jeg var liten ble jeg veldig redd av dette, men nå blir jeg bare lei og trist. Jeg må sove med henne på natta da hun får slike mareritt jeg må hjelpe henne med og per dags dato bor ikke pappa hjem fordi de tar en pause, men jeg starter i 10. Og orker ikke gråte meg til sengs og være på vakt hele tiden:( Har sikkert psykiske lidelser selv, men må liksom være den «sterke» i familien. Hun jobber ikke og er hjemme hver eneste dag og går nå til psykolog, men føler jeg er den eneste psykologen hun forstår. Hun bruker ting imot meg hele tiden og sier jeg må gi noe tilbake fordi hun hjelper meg å ha hest, men føler jeg bruker alle kreftene jeg har på å hjelpe henne og støtte henne? Hva skal jeg gjøre? Er dette normalt? Burde jeg gjøre noe? Hun blir sinnt når jeg snakker med pappa om det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år!

Det er flott du skriver til ung.no. Takk for spørsmålene dine! Du skriver at du er trist og lei. Du er sikkert også sliten. Det er en vanskelig situasjon du står i. Det er jo ikke normalt, det du opplever, men det er likevel vanlig for en del barn og unge. Mange tusen ungdom i Norge har foreldre som strever med psykisk helse. Mange unge opplever også store belastninger, slik som du.

Vær klar over at det ikke er din skyld og du kan ikke ta så mye ansvar som du gjør nå. Er det noen i familien, utenom pappa, som du kan snakke med? Ei tante, en onkel eller besteforeldre? Helsesøster på skolen er også vant til å snakke om disse temaene. 

For at du skal ha krefter og tid til skole, hesteinteressen din og å henge med venner så må det bli en forandring. Du kan ikke sove hos henne og være "psykologen" hennes. Du kan forsøke å fortelle henne hvordan du har det, slik som du skriver om her. Hun er voksen, og selv om hun strever med psykisk helse, så må hun sette deg fri så du får tid og krefter til eget liv.

Det ville være fint om dere sammen kunne ta en prat med psykologen hun går til. Noen timer med familieterapi tror jeg er en god idé. Hvis du synes du trenger noen å snakke med for din egen del kan du få henvisning til samtaler, f.eks på BUP. Da må du fortelle det til helsesøster på skolen eller til fastlegen din. de kan henvise til samtaler. 

Den første artikkelen under her handler om hvordan det er å leve med foreldre som strever. Det er også lagt ved flere lenker. Jeg håper dere får til en forandring. Jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med andre om psykisk syke foreldre

Taster på mobilen (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha psykisk syke foreldre.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie