Hopp til hovedinnholdet

Moren min sier stygge ting

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sliter litt hjemme. Moren min sier masse stygge ting til meg veldig ofte. Hun sier stygge ting om at jeg er homofil og henne sier jeg er stugg dum osv. Dette har skjedd helt siden jeg var liten. Jeg har aldri tenkt over det før en venn av meg sa det var mental mishandling. Jeg er usikker på om det er det. Jeg føler meg skyldig siden henne er også snill mot meg og jeg sier noen ganger at henne er dum tilbake. Henne pleier å si hvis jeg ikke gjør det henne sier så blir henne sur eller så begynner henne å gråte å da får jeg veldig dårlig samvittighet. Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Jeg blir veldig sliten av det men jeg er jo glad i henne.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Det er jo ikke bra at noen opplever at foreldre (eller andre) snakker nedsettende og respektløst.  Skjønner godt at det både gjør deg sliten og lei deg. 

Ekstra vondt er det selvfølgelig også når det er foreldre som gjør det.  Foreldrene er en jo både avhengig av og følelsesmessig knyttet til; nesten enten en vil eller ei. 

Jeg synes at du skal forsøke å være ærlig med moren din og si at den måten hun snakker til deg på, gjør deg vondt.  Det er jo ikke sikkert at moren din tenker over at det sårer deg, og da er det viktig at du forteller henne det.  De fleste foreldre ønsker jo ikke å såre sine barn. 

Tenker også at det er lurt at du sier dette til henne en gang dere har det greit sammen og IKKE sier det en gang du føler deg såret og er sint ? da sier en ofte ting på en uklok måte og det kan fort bli enda verre. 

Dersom du ikke får til å snakke med moren din direkte om dette, kan du jo eventuelt prøve å snakke med noen andre voksne som du stoler på.  En i familien eller slekta di, en lærer på skolen eller helsesøster på skolen. 

Uansett tror jeg i alle fall at det er lurt at du ikke går og samler på dette inni deg ? slike ting skal ikke ties i hjel, men heller snakkes i hjel.

Lykke til!Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie