Hopp til hovedinnholdet

Hei Jeg klarer rett og slett ikke å leve med min eldre søster.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei Jeg klarer rett og slett ikke å leve med min eldre søster. Hun løfter aldri en finger for å rydde i huset men klager alltid på at det er rotete. Hun går aldri på tur med hunden men klager på at den aldri fått gått på tur. Det første hun sier når hun kommer hjem er aldri hei, eller hvordan har du hatt det? Men alldit en stygg kommentar. Hun har masse penger og kan flytte ut, men hun gjør det ikke. Jeg har fått selvmordstanker pga henne fordi hun gjør narr av autismen min og vet ikke hva jeg skal gjøre. Hun er et ekkelt menneske som terroriserer mamma, pappa og meg både mentalt og fysisk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er leit å høre at du har det så vanskelig!

Det er ikke uvanlig at søsken ikke går så godt over ens i perioder. Har du snakket med foreldrene dine om hvor vanskelig det er for deg? Selv om en er over 18 og kan flytte for seg sel er det ikke slik at en må. Så lenge hun får lov av foreldrene deres så velger hun tydeligvis å bli. Snakk med foreldrene dine om hvordan du har det. Det kan hende de ikke ser hvor vanskelig det er for deg. Det er ofte vanskelig for foreldre å se at et menneske de er veldig glad ikke er så snill med et annet menneske de er like glad i.

Kanskje dere trenger å sette dere ned som familie å snakke om hvordan dere vil og skal ha det i familien deres. Dersom det er vanskelig å gjøre dette er det mulig å få hjelp. Ved familievernkontoret der dere bor er de eksperter på å hjelpe familier snakke sammen og løse problemer på en bedre måte. 

Noen ganger kan det være godt å snakke med noen utenom familien. Trenger du noen å snakke med om hvordan du har det. Mange synes det er godt å snakke med helsesøster eller sosiallærer. Helsestasjonen for ungdom kan også være et godt sted for deg å få snakket ut om hvordan du har det.

Håper dette er litt til nytte, legger også ved noen artikler som kanskje kan hjelpe deg.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Søskenkrangel

Krangler (colourbox.com)

Har du opplevd å krangle med søster eller bror? Får du kjeft fordi du "alltid" starter en krangel med søsken? Eller er det kanskje du som er den irriterende lillesøsteren eller lillebroren?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie