Hopp til hovedinnholdet

Det er mye krangel hjemme, og jeg tenker på å ta livet mitt.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, mamma og pappa krangler heile tida! Men de blir venner igjen etter nokon dager. Har det egentlig fint men har selvomords tankar nesten kvar dag. Før eg får selvmordstanker krangler eg som oftest med mamma. Eg kan krangle med mamma om ALT, kan krangle me hu om at eit skjørt er for litet til at eg synest ikkje «sånne folk så filme» på fotballbane sko me ikkje hat. Eg angrer altid etter ein krangel, begynner å grine å søket på nettet etter hvordan å ta selvmord. Blir lei meg og eg er KJEMPE frekk med mamma!! Vil ikkje være så frekk men eg føler vennene mine har gjort meg sånn. Det er kun hu eg er så frekk med, i heile venne kretsen,familie egentlig ALT! Ka ska eg gjer for å forandra meg. Mamma er kjempesnill, eg tørr aldri å sei unnskyld eller at eg angre!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
 Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når du har det vanskelig :-) Dette skjønner jeg er veldig trist for deg. På den ene siden krangler foreldrene dine seg imellom, og på den andre siden krangler du og din mor også.

Av det du skriver leser jeg at du har selvinnsikt i dette; det betyr at du ser din rolle i krangelen, og forstår at du er frekk mot din mor. I tillegg mener du at hun er kjempesnill. Da tenker jeg at det er ekstra leit for deg at du oppfører deg dårlig mot henne.

Likevel er jeg helt sikker på at din mor elsker deg! Selv om hun trolig også synes at det er slitsomt at dere krangler, legger hun nok ikke så mye vekt på det.

Det kan være nyttig for deg å ha en samtale med helsesøster på skolen din om dette. Hun har trolig gode råd til deg om hvordan du kan være uenig med din mor, uten samtidig å være frekk. Det handler om å kvitte seg med gamle måter å tenke på, og erstatte dem med nye tanker. Det er hjelp å få:-)

Du kan også snakke med helsesøster om at foreldrene dine krangler mye, og at du tenker på å ta livet av deg. I tillegg kan du ringe alarmtelefonen for barn og unge tlf.nr 116111. Der vil du få snakke med en hyggelig voksen, som vil kunne hjelpe både deg og familien. 
 

Det er ikke hyggelig med krangling hjemme. For barn kan det medføre at det blir utrygt. Noen barn blir redde for at foreldrene vil skille seg, andre for at foreldrene er stygge med hverandre, og sårer hverandre. Barn er ofte glad i begge foreldrene sine, slik at det blir vondt og vanskelig å være vitne til at de oppfører seg dårlig mot hverandre. 

I tillegg tenker jeg at dagene før foreldrene dine blir venner igjen, oppleves som utrivelige, med dårlig stemning i huset. Det er ingen tvil om at du lider under dette, og jeg tror kanskje det er vanskelig for foreldrene dine også.

Foreldrene dine vil kunne ha nytte av hjelp fra et familievernkontor. Der vil de få hjelp til å finne ut av hvorfor ting er slik de er, og hva de kan gjøre for at det skal bli bedre. Ofte handler det om kommunikasjon, og at man har kjørt seg litt fast. Mange ganger skal det ikke så mye til for å løse problemene. Familievernkontorene er et gratis tilbud.

Link som hjelper dere med å finne det nærmeste familievernkontoret.
www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

Du kan selv foreslå familievernkontoret for foreldrene dine, eller få hjelp av en voksen som du stoler på - for eksempel helsesøster.

 

Aller først håper jeg at du enten ringer alarmtelefonen for barn og unge (tlf 116 111), eller snakker med helsesøster - om hvordan du har det og forteller at du tenker på å ta livet ditt. Det er god hjelp å få!

Jeg legger ved linker til noen artikler som kan være interessante for deg.

Håper at dette var til hjelp. Jeg ønsker deg alt godt fremover! Lykke til :-)

 

Med vennlig hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å gå alene med det vonde. Selv om alt føles håpløst eller svart finnes det løsninger.

Les mer

Å be om unnskyldning

Unnskyld på mobil (ung.no)

Å be om unnskyldning er noe vi alle har gjort i løpet av livet. Men hvorfor gjør vi det? Og hvordan kan man få sagt det på best mulig måte? Her får du tips til hvordan du kan be om unnskyldning.
Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie