Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg velge fadderene mine selv?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg skal komfirmeres nå snart, og jeg skal døpes først. Jeg har selv valgt to personer som jeg vil ha som fadder, men min mor er ikke så fornøyd med den ene fadderen. Hvem er det opp til? Hvem bestemmer?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no med et spennende spørsmål!

Når det gjelder valg av faddere, er dette litt i gråsonen. I Norge har vi noe som heter religiøs myndighetsalder. Den er 15 år eller når foreldre på et tidligere tidspunkt mener barnet er modent nok til å bestemme. Hovedregelen er at barnet da har rett til å bestemme forhold som angår tro og livssynsspørsmål. Dette betyr på en måte at det er mest du som bestemmer. På den annen side sier kirken at den som melder inn et barn til dåp, også velger faddere. Som regel er det de foresatte som melder barnet inn til dåp. Dette betyr at det er foreldrene som bestemmer mest over hvem som skal være faddere. Alt i alt må dere sammen komme til enighet...

Jeg forstår at du og din mor er litt uenig i ditt valg av den ene fadderen. Etter flere juridiske skrifter; barneloven (§ 31), FNs barnekonvensjon og FNs menneskerettighetserklæring, har du rett til å si sin mening og bli hørt på i spørsmål som gjelder deg selv. Dine meninger skal også tillegges mer vekt jo eldre du blir. Frem til du blir 18 år, er det likevel foreldrene dine sitt ansvar å ha omsorg for deg og passe på at du har det greit i livet. En fadder skal gi deg opplæring i den kristne tro. Du og din mor bør tenke på dette når faddere skal velges.

Hvis uenigheten deres er så stor at det blir vanskelig å snakke om det; kan dere be om et møte med kateketen (konfirmantlæreren) eller presten. Dere har også mulighet til å velge flere enn to faddere. Kanskje du kan få velge de to du hadde tenkt deg, og mor kan velge en hun ønsker?

Jeg ønsker dere lykke til og en fin konfirmanttid!

 

Med vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon