Hopp til hovedinnholdet

Tar ansvar for mye i hjemmet

Annet 17 år
 

Spørsmål

Jeg bor hjemme med min søster, mor og far. Min søster er 4 år eldre en meg (21) og terroriserer oss alle verbalt og mentalt hver eneste dag. Min far og min søster krangler ofte og hun truer hele tiden med å ikke ha noe kontakt med oss når hun flytter ut. Så da ender det opp med at det er jeg som må være med på å rydde huset, middagsbeøk, ferier, dugnadder osv.. og min søster slipper unna ALT. Mine foreldre vet GODT hvordan jeg har det og jeg vet hvodan de har det. Jeg føler et enormt press og jeg føler at jeg ikke for levd det livet jeg egentlig vil leve. Jeg må til en hver tid forholde meg til familien min, spesielt til min søster. Langsiktig føler jeg at jeg er den som må ha barnebarn for at mamma og pappa skal bli glad. At jeg er den som må nødt til å passe på dem når de blir gamle. Og at jeg aldri kommer til å bli lykkelig og alltid kommer til å være sinsykt stresset. Jeg gråter hver eneste dag og har selvmordstanker til en hver tid.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du kontakter oss på ung.no

Det er forståelig at du er stressa og oppgitt. Den situasjonen du er i, virker ikke enkel. 

Søsteren din har fått dit hun vil; dere adlyder. 

Om ikke lenge er du 18 år. Da er du fri til å flytte for deg selv. Det bør du vurdere å gjøre.

De er voksne mennesker og må ta ansvaret for seg selv. En ting er at du vil føle ansvar for foreldrene dine når de blir gamle, men det er et stykke frem.

Hvis du vil være til støtte for familien din i fremtiden, må du først få orden og system på eget liv. Det innebærer utdannelse, jobb og eget sted å bo. Da vil du bli en støtte for de rundt deg.

Mange gjør den feilen at de ofrer seg selv for å ta seg av andre. Vi ender da ofte opp med at alle trenger hjelp. Ingen god idé. 

Ikke glem deg selv - du har en høy verdi. 

Husk å ta kontakt med helsesøster eller helsestasjon for ungdom når ting rundt deg blir håpløst. De er der for å hjelpe - også vi i ung.no da :-)

Masse lykke til

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie