Hopp til hovedinnholdet

Foreldres ønske om å spore barnas - ungdoms - posisjon GPS, Snap

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om foreldrene mine har rett til å tvinge meg til å vise posisjonen min hele tiden. Det har nå kommet en ny funksjon på snapchat som gjør at man kan se posisjonen til folk. Har mamma eller pappa da rett i og tvinge meg til å ha den på?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg kan godt forstå at dette er vanskelig for deg. Jeg tror det er viktig at du finner en god innfallsvinkel for å kunne snakke med foreldrene dine om dette, slik at dere kan komme frem til en god enighet. 

Grunnen til at foreldrene dine føler behov for å spore posisjonen din, kan være at de er bekymret for deg og hva du kan bli utsatt for av andre. De kan også være bekymret for at du oppsøker steder som de mener at kan være uheldig for deg. I seg selv er det jo positivt at de er bekymret for deg og at de er opptatt av at du er trygg.

Dette blir likevel problematisk når dine foreldres behov og bekymring kommer i konflikt med din rett til å vokse opp og å kunne utfolde deg, uten å føle at du blir overvåket. 

Slik loven er i dag, er det ikke noen klare regler som forbyr at foreldrene sporer barna sine sin posisjon. Imidlertid sier både barneombudet og datatilsynet at dette er uheldig. Barnekonvensjonen sier også at alle barn har krav på å ha privatliv. Du kan lese om dette i barnekonvensjonens artikkel 16. Samtidig sier barneloven noe som også kan få betydning i en god samtale med foreldrene dine. Barneloven § 32 sier at barnet skal få gradvis større mulighet til å være med i beslutninger som tas om det, etter hvert som det blir eldre. 

Både barn og voksne har behov for privatliv. Dette innebærer også muligheten til å kunne være steder, uten at andre – også foreldrene – vet om dette. 

En god fremgangsmåte for å trygge foreldrene dine, kan være at dere gjør gode avtaler om hvor du går, og når du kommer hjem – og selvsagt at disse avtalene holdes. 

Hvis du ønsker hjelp til å snakke med foreldrene dine om dette, er det mulig å ta kontakt med familievernkontoret der du bor. Der kan du først få snakke med en voksen alene. Så kan dere sammen avtale hvordan dere skal snakke sammen med foreldrene dine.

 

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie