Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med ensomhet

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jente 16! Hei. Jeg har nylig begynt på VGS, en tima unna hjemme. Bor på hybel og er ikke særlig fornøyd med det. Ingen sjanse for å pendle og da det meste av hybler er utleid kan jeg ikke flytte på meg til nærmere vennene mine. Jeg lsiter veldig med ensomhet. Hver eneste kveld gråter jeg fordi jeg er så alene. Er alltid så vandt med å ha mamma og pappa rundt med hele tiden, nå er jeg helt alene.. og jeg tør ikke si noe til noen for jeg vil bli ledd av på grunn at alle har sakt hele tiden at vi gleder oss til å flytte men nå hater jeg å bo alene..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Det kan være ei utfordring å flytte på hybel, og flytte fra foreldre og venner som en er trygg sammen med. Det å kjenne på følelsen av hjemlengsel er dessverre en helt vanlig følelse på veien fra ungdom og ut i den store verden.

Det å flytte på hybel og bo for seg selv kan være litt skummelt. En skal klare seg selv og foreldrene er ikke i nærheten av deg hele tiden. Kanskje det ikke er helt som du hadde tenkt deg? 


Å kjenne på ensomheten, er ganske ubehagelig. Det ER jo en stor overgang å skulle bo langt hjemmefra i en lengre periode. Dette er en ny epoke i livet. Nye ting trenger man tid på å venne seg til, og det meste går seg sannsynligvis til etterhvert.

Prøv å gi deg selv litt tid, og prøv å holde fokuset på det som er bra og hyggelig der du nå er. Prøv også om du kan ha noe innhold i hverdagen som gjør at du ikke er så mye alene: Vær med på sosiale arrangementer, lag middag sammen med noen andre, driv med en hobby eller trening. Prøv å bli litt kjent med flere nå i starten. Lag deg også gode vaner for skolearbeid. 

For å hjelpe deg selv, kan du også aktivere deg utenom skolen. Er det noen form for trening du kan være med i? Det å trene hjelper for å unngå å bli så lei seg. Når man trener frigjøres det blant annet hormoner som gjør en glad. Kanskje kan du gjøre lekser sammen med noen i klassen? Da er du sosial og får knyttet viktige kontakter for de neste to årene. Det å lage mat sammen med andre som bor på hybel, er også bra for det sosiale nettverket.

Det kan være vondt å savne noen, men det er også en viktig følelse for å kjenne på at en er glad i noen. Forsøk heller å glede deg over å se de i helgene, i stedet for å savne dem. Det å tenke positivt gjør at det hverdagen blir mer lystbetont og bedre for deg selv.

Det kan også være lurt å snakke med helsesøster på skolen din eller helsestasjon for ungdom. Helsesøster kan være med å gi deg råd og støtte og har erfaring med å snakke med ungdom om dette temaet. I tillegg er det godt å ha en voksen å snakke med om sine tanker og følelser.

Håper at du har fått litt tips og svar på ditt spørsmål, og les gjerne artiklene nedenfor.

Ønsker deg masse lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Flyttet hjemmefra - hjemlengsel?

GHutt ser lei seg ut (colourbox.com)

Flytte langt hjemmefra for å studere for første gang? Da er det fort gjort å føle seg litt alene. Få tips om hva du kan gjøre med følelsene her.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Tips til deg som bor hjemmefra og går på VGS

Bilde av jente som holder ei skei og tenker seg om. (www.colourbox.com)

Synes du det er vanskelig med økonomien eller det sosiale når du bor på hybel? Vi har noen tips til deg som kan hjelpe.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag