Hopp til hovedinnholdet

Mamma strever med bipolar lidelse. Alt er vanskelig.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. i våres ble mamma psykisk syk, jeg tror hun ble diagnosert med bipolar lidelse. Dette gjorde at hun ikke var seg selv i det hele tatt og jeg måtte flytte til en venninne. Noe av tingene hun gjorde var å legge forskjellige ting på sosiale medier om ting man ett ikke burde legge ut. og nå har hun en bedre periode men, hun har ikke vært på jobb på veldig lenge og nå er det snakk om at hun skal få sparken. jeg veldig redd for at vi skal miste leiligheten vår og at alt bare skal falle sammen. jeg aner ikke hva jeg skal gjøre for å hjelpe til. jeg føler at alt er veldig vanskelig hele tiden.Foreldrene mine er ikke sammen og jeg har ikke kontakt med faren min og det er veldig mye problematisk på den fronten. Vet ikke hvorfor jeg sender dette til dere men jeg må bare få det ut.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år!
Takk for at du skriver til ung.no! Jeg har lest det du skriver flere ganger nå. Jeg kan skjønne at du synes det er vanskelig. Nå skal du vite at det er ikke din skyld at mor er syk og du kan heller ikke ta ansvar for behandling. Heller ikke for situasjonen hjemme.
 
 Jeg må bare få det ut, skriver du. Ja, det er viktig å dele med andre det som er tungt å bære, da blir det litt lettere. Det er mange du kan fortelle til. Er det noen i familien som du liker og stoler på? Ei tante, kanskje eller noen i nabolaget. Helsesøster på skolen er også der for å hjelpe. Du kan ta kontakt med henne.
 
Jeg tror også det ville være fint om du og mamma kunne ha samtaler sammen med noen på familiesenteret i kommunen der dere bor. Eller med din mors behandler i helsevesenet. Du kan få informasjon om hva mor tenker og føler og du kan få opplysninger om diagnosen hennes. Det vil gjøre at du føler deg tryggere.
 
Noen opplever at bekymringer tar mye plass og at foreldres problemer går ut over skole, lekser og forholdet til venner. Da kan det være nødvendig å få hjelp og støtte utenfra. Noen ungdommer trenger også et annet sted å bo for en periode. Kanskje du opplever situasjonen hjemme ganske alvorlig? Da kan du snakke om din situasjon på alarmtelefonen, 116 111. Der kan du være anonym.
Jeg ønsker deg lykke til med det du vil gjøre!

Hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Foreldre med psykiske problemer?

Dame som er lei seg (colourbox.com)

Når moren eller faren din er psykisk syk gjør det noe med hele familien, også deg som er ungdom. Å ha mange spørsmål, føle skam eller kjenne seg alene er vanlige reaksjoner.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie