Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil ikke flytte hjemmefra

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er oppvokst på en stor gård på sørlandet. Jeg har fire eldre søstre, og min eldste søster har gjort det ganske tydelig at hun ønsker å ta over gården, og hun har odelsrett. Derfor er det bestemt av foreldrene mine at jeg må flytte hjemmefra til videregående, og ta studiespess eller yrkesfaglig, da det ville vært unaturlig at jeg skulle gått landbruk. 3 av søstrene mine flyttet også til Grimstad for å gå vgs og de sier at det går fint. Jeg gruer meg veldig. Jeg vil ikke dra, fordi jeg har levd hele livet mitt her på en skole med 45 elever til sammen og elle kjenner alle. Jeg er også opdratt med 15 eldre mennesker i huset, og er kjeldet alene. Jeg vet at jeg ikke vil klare å ta ansvar for meg selv. Jeg kjenner ingen, vet ikke hva jeg vil og jeg vet at det er her jeg hører hjemme. Jeg er redd for å være ensom og for at alle der kjenner hverandre fra før. hva skal jeg gjøre?????

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år!

Takk for at du skriver til oss!

Du forteller at du har fire eldre søstre og den eldste skal ta over gården dere har vokst opp på. Derfor har foreldrene dine bestemt at du skal flytte hjemmefra for å gå på videregående skole. Det har søstrene dine også gjort.

Jeg forstår godt at det føles skummelt og vanskelig å skulle flytte når du ikke er mer enn 14 år, men det kommer til å føles bedre jo eldre du blir. Det er jo nesten to år til, og mye vil skje på den tiden. Du vil utvikle deg masse og føle deg mye mer moden og rustet når du er ferdig med ungdomsskolen.

Du tror at du ikke kommer til å klare å ta ansvar for deg selv, det tror jeg du kan klare veldig bra. Dette kommer du til å vokse deg inn i. Du er ei tøff jente som kommer til å takle dette. Selv om du ikke kjenner noen i starten vil du bli kjent og få deg nye venner og et herlig liv. Det er jeg sikker på!

Jeg tenker at det er viktig at du er åpen med foreldrene dine om alt det du tenker, føler og frykter. Fortell dem alt sammen uten å legge skjul på noe. Dette finner dere ut av sammen. Det er helt sikkert ting foreldrene dine kan gjøre for at det skal bli best mulig for deg. Fortell dem også at du ikke har lyst til å flytte hjemmefra ennå. Har du snakket med søsteren din som skal ta over gården? Er det noen mulighet for at du kan bo der mens du går på videregående, hjemme hos søsteren din på gården?

Det er normalt å grue seg til å bo alene. Det er helt sikkert mange andre som skal gå på den samme videregående skolen som deg som har det på samme måte. Det er lurt om du går til helsesøster på skolen din og snakker med henne. Kanskje hun i samarbeid med lærerne dine kan finne ut om det er noen andre fra skolen din som også skal flytte? Det er sikkert flere fra samme skole som deg, bare at du ikke vet den ennå. 

Det er også lurt om du tar kontakt med helsesøster på den nye skolen din når du har begynt der, så har du en å prate med når det blir tøft (men det er slett ikke sikkert det blir så ille som du frykter).

Dette greier du! Masse lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Flyttet hjemmefra - hjemlengsel?

GHutt ser lei seg ut (colourbox.com)

Flytte langt hjemmefra for å studere for første gang? Da er det fort gjort å føle seg litt alene. Få tips om hva du kan gjøre med følelsene her.

Les mer

Gruer du deg til å bytte skole?

Skolebygg (www.colourbox.com)

Mange blir triste av tanken på å skulle slutte på ungdomsskulen og begynne på videregåande. Kanskje ender du opp i ein klasse med bere folk du ikkje kjenner?

Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

10 tips til å få nye venar

Jenter som prater (www.colourbox.com)

Dei fleste synes det er kjekt å få nye vener, men det er ikkje alltid like lett. Både på skulen og på fritida møter vi mange folk vi har lyst til å bli kjende med, utan at vi veit heilt korleis vi skal få det til.

Skrive av ungdomsjournalist Rakel.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra