Hopp til hovedinnholdet

Ønsker kirkelig konfirmasjon

Jente 14 år
 

Spørsmål

Er det mulig å bytte fra borgerlig konfirmasjon til kirkelig konfirmasjon? Alle vennene mine skal ha kirkelig konfirmasjon og jeg ønsker veldig å konfirmere meg sammen med dem, og de er veldig ofte på møter så jeg er aldri sammen med dem og det er det eneste de snakker om. Jeg er ikke døpt heller men jeg ville gjøre det slik at jeg kunne konfirmere meg kirkelig men plutselig var vennene mine meldt på kirkelig konfirmasjon og undervisningen var i gang på et blunk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
 
Takk for at du tar kontakt!
 
I Norge er den religiøse lavalder 15 år. Det betyr at du selv kan melde deg inn eller ut av religiøse samfunn når du blir 15. Foreldrene dine kan bestemme om du skal være medlem av religiøs menighet eller andre samfunn som hører til deres overbevisning frem til du er 15 år.

 
Om du ikke er fylt 15 er du ikke gammel nok til å ta en avgjørelse om å melde deg inn i kirken. Det er foreldrene dine som skal snakke med deg og veilede deg med hensyn til religiøse spørsmål. Det er likevel slik at de skal høre på meningene dine og hvilke ønsker du har for en slik tilhørighet.
 
Det kan høres ut for meg at du ønsker en kirkelig konfirmasjon først og fremst fordi mesteparten av vennene dine gjør det- og du opplever å være utenfor dette fellesskapet. Å melde seg inn i et trossamfunn som kirken skal i midlertid dreie seg om et ønske om å ta til seg den kristne tro, det er derfor en beslutning som omfatter mer enn vennetilhørighet. Dette er det viktig at du drøfter med foreldrene dine- slik at de forstår at du føler deg utenfor nå og kan tenke løsninger sammen med deg slik at du kan gjøre best mulig valg for deg selv.
 
Mvh familieterapeuten i samarbeid med ung.no 
 
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Retten til religionsfrihet

Jente føler seg fri (colourbox.com)

Du har rett til å velge selv om du vil ha en religion eller ikke, hva du vil tro på, og hvordan du vil utøve religionen din.

Les mer

Kirkelig konfirmasjon

Konfirmant (foto:kirken.no)

Fremdeles velger flertallet av norske ungdommer som skal konfirmere seg kirkelig konfirmasjon. Skal du velge denne varianten må du være døpt, eller døpe deg underveis i konfirmasjonstiden, men du må ikke tro.

Les mer

Humanistisk konfirmasjon

Humanistisk konfirmasjon (ung.no)

Humanistisk konfirmasjon har blitt en vanlig måte å konfirmere seg på i Norge. Det er et tilbud til ungdom som ønsker et kurs i livssyn og etikk, og både kurs og seremoni gjennomføres på et humanistisk grunnlag.

Les mer

Fakta om konfirmasjon!

Konfirmasjonsvalg - rådhuset eller kirken (ung.no)

Idet du rundar åttande klasse, kjem du ikkje utanom spørsmålet om konfirmasjon. Konfirmasjon har lange tradisjoner i Noreg, men i dag bestemmer du heilt sjølv om du ynskjer å konfirmere deg eller ikkje. Kva er viktig for deg når du tek eit slikt val? Sei meininga di!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon