Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil være en god venn

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, venninna middag er veldig trist og nedenfor hun har vært det i snart ett år, pappaen hennes har fått ny familie og flyttet til Spanina, storesøsteren hennes har flyttet, kusina har prøvd på selvmord, og mammaen har fått ny mann, hva skal jeg gjøre for og være en god venn? J føler meg hjelpesløs. Og jeg vil være en god venn.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du vil være en god venn. Venninna di har god grunn til å være trist når alt det du skriver har skjedd på en gang. Det kan være krevende å forholde seg til flere forandringer, som man kanskje til og med ikke ønsket skulle skje.

Jeg tenker at du gjør mye ved å være en venn. Du kan ikke fjerne det hun opplever er vondt og vanskelig i livet. Prøv å finn på noe hun liker og synes er hyggelig. Det er styrkende og godt å ha en venn. Kanskje det er et hyggelig pusterom for henne å være sammen med deg?

Lytt hvis hun trenger å prate. Dere kan eventuelt snakke om hva hun kan gjøre noe med og hva hun ikke kan gjøre noe med. Noen ganger tar voksne valg som har negative konsekvenser for andre. Da opplever man motgang som man kan lære mye av. Kanskje hun får noen tanker om hvilke valg hun vil ta nå og fremover. Kanskje dere kan lære noe begge to av det som skjer i livet hennes nå? Hjelp henne eventuelt i kontakt med helsesøster hvis hun har det mye vanskelig. Husk at du ikke er voksen nok til å være terapeuten eller behandleren hennes. Det blir for stort ansvar for deg å ta.

Se også tips i vedlagte artikler. Lykke til videre. 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Slik er du en god venn

To venninner på en benk (colourbox.com)

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsredaksjonen, ung.no

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser