Hopp til hovedinnholdet

Vennene mine har det vanskelig.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei ung.no, jeg er en jente på 13-år. Jeg har tre venner, den ene har fått kreft igjen, og jeg savner henne så mye at jeg har begynt å drømme om at hunn er tilbake på skolen. Den andre er transs men tørr ikke å snakke med foreldrene sine for begge er i mot transsexsuelle folk, hun har sakt at hunn ikke føler seg hjemme der henne bor. Og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre for å hjelpe dem! Når det gjeller den treddige kan jeg ikke si ”venn”, jeg vil ikke ha no mer med henne og gjøre, hunn har snakka stykkt om andre men når hun er i nerheten av de personene er hun nesten lik dem, hun har truet med vennskapet til andre, og hunn har prøvd å splitte meg og vennene mine. Men hun går i klassen min så jeg kan ikke unngå henne. HELP MEG!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår at du er usikker på hva du skal gjøre. Det virker som om du har mange tanker i hodet, og at trenger litt hjelp til å sortere de. Jeg syntes du skal ta kontakt med en voksen person du stoler på, for eksempel helsesøster, og fortelle hva som er vanskelig. Når venner blir syke kan det være godt å ha noen å snakke med, og jeg er sikker på at helsesøster kan hjelpe deg. I tillegg virker det som om den andre venninnen din har det vanskelig, og at du er usikker på hvordan du skal hjelpe. Det viktigste er at du er der når hun trenger noen å snakke med, og viser at du støtter henne. 

Når det kommer til den siste venninnen din, kan det for meg virke som om dere har vokst litt fra hverandre. Ikke alle vennskap varer livet ut, og noen ganger har man det best uten hverandre. Du skriver at dere går i klasse, og ikke bare kan kutte hverandre ut. Du kan eventuelt prøve å prate med henne, og fortelle hva som er vanskelig. Det er rettferdig ovenfor jenta at du forteller hvorfor dere ikke nødvendigvis er så mye sammen som før. Du kan også prøve å ta mindre initiativ, og bruke mer tid med de vennene som gir deg positive følelser. 

Se på artiklene under.

Lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Slik er du en god venn

To venninner på en benk (colourbox.com)

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsredaksjonen, ung.no

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap