Hopp til hovedinnholdet

Sliter med tvangstanker, selvskading, og angst. Vet ikke hva jeg skal gjøre

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 14, å jeg føler ikke det å snakke med noen hjelper meg. Jeg har opplevd ting i barndommen å i nyere tid som plager meg hver dag. Jeg greier ikke fokusere på skolen, jeg får dårlige karakterer å jeg føler meg tom å svak. Jeg går på bup å snakker med psykolog 1 gang i uka, men føler ikke det har gjort noen ting. Jeg sliter med tvangstanker, selvskading, og angst etter det som har skjedd med meg tidligere. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre å jeg er redd for hva som vil skje med meg om jeg gir opp.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Du må ikke gi opp! Det vil bli bedre!
Det er så trist å lese at du strever så! Når man har opplevd alvorlige ting som plager en hver dag, er det vanskelig å fokusere, og man føler seg tom og svak. Det kan virke som den hjelpen man får ikke har noen betydning. Kan det være at den som skal hjelpe deg ikke forstår hvordan du har det? Kan det være at den ikke vet omfanget av tvangstankene, angsten, selvskadingen og det som har skjedd med deg tidligere? Kanskje kan du ta med det du har skrevet og eventuelt svaret her, neste gang du skal til BUP? 
Kan du snakke med en av de voksne du har rundt deg som du stoler på? Benytt samme metode med utskrift/skjermbilde. Du trenger omsorg, kjærlighet og trøst. Det kan den du stoler på være med å gi deg.
Mens du venter på hjelp kan du også ringe hjelpetelefoner. Se artikkelen "Oversikt over gode hjelpetjenester". Her finner du flere alternativer, og det er også åpent i helgene og noen hele døgnet. Hvis du blir veldig redd eller tenker at du kommer til å prøve og ta livet ditt, kan du ringe Alarmtelefonen på nummer 116 111, legevakten på 116 117 eller nødnummeret 113.
Noen av de som skader seg, føler det hjelper en liten stund etter at de har skadet seg. En kjenner den fysiske smerten og ser sårene, den innvendige smerten blir på en måte synlig. Men i det lange løp hjelper ikke dette. 
I stedet for å skade deg kan du prøve å skrive ned hva du tenker og føler. Det kan hjelpe, enn så rart det høres ut. Da ser du ordene på arket eller skjermen og tankene og følelsene blir mer forståelig for deg, det blir lettere å håndtere de. Det å være aktiv, trene, hjelper også. Du kan også være med den du stoler på, dra til venner, chatte med noen eller ringe hjelpetelefonene, hvis du kjenner at du får lyst til å skade deg. 
Det er viktig at du spiser nok, drikker nok vann/melk/juice at du sover nok (men ikke for mye, da blir man bare slapp), og at du holder deg i aktivitet. Kan du være sammen med noen venner i helga? Kan du hjelpe til der du bor? Kan du ta igjen noen lekser? Når du har gjort en aktivitet kan du "belønne" deg selv med å se en episode av en serie du liker, en film eller noe annet som holder tankene i en positiv flyt. Hvis du skriver ned tanker og følelser, kan du også ta dette med til den du snakker med på BUP. Noen har dagbøker som kan være til hjelp, både for en selv og den som skal hjelpe. 
Jeg legger ved noen artikler her som også kan være til hjelp for deg. 
Forklar de som skal hjelpe deg hvordan det virkelig er for deg!
Du er viktig! Du er enestående, unik! Du vil få det bra! 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie